Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zakt weg in ranglijst smartphones

Apple verdient het meest aan de verkoop van zijn smartphones, maar moet in aantallen verkochte toestellen nu ook zijn meerdere erkennen in Huawei.
iPhones sept 2018
© Apple
Apple

Het eerste kwartaal van 2019 had Apple een marktaandeel in de smartphonemarkt van 12 procent volgens cijfers van IDC en Bloomberg, een daling van maar liefst 6 procentpunten ten opzichte van het 4e kwartaal van 2018. Marktleider Samsung verstevigde in dezelfde periode juist zijn marktpositie met 4 procentpunten naar 23 procent. Huawei schoof Apple voorbij met een stijging van 3 procentpunten naar 19 procent marktaandeel.

De terugval in marktaandeel is opvallend, aangezien Apple sinds het tweede kwartaal van 2018 bezig was aan een gestage groei van het marktaandeel waarbij het bedrijf in het vierde kwartaal vrijwel gelijk eindigde met de grote concurrent Samsung. Had de trend doorgezet dan was Apple nu marktleider in aantallen verkochte toestellen geweest.

Apple is echter wel de onbetwiste leider als het gaat om omzet en winst. Het bedrijf boekte volgens de berekeningen van IDC 58  miljard dollar omzet op de iPhones en 11,6 miljard winst. De resultaten van Samsung, 44,7 miljard omzet en 5,3 miljard winst, steken daar magertjes bij af. Ook nummer twee op de ranglijst naar aantallen - Huawei - kan met 26,8 miljard omzet en 2,1 miljard winst niet tippen aan de resultaten van van nummer drie op de ranglijst.

Zorgelijke ontwikkeling voor Apple en Samsung

Niets aan de hand voor Apple, lijkt dus de conclusie. Toch zijn aantallen klanten wel belangrijk voor Apple. Het bedrijf is bezig zijn bedrijfsmodel te veranderen waarbij het accent meer komt te liggen op de verkoop van diensten zoals Apple Music. Daarbij moet het bedrijf het met name hebben van zijn loyale klantenkring.

Een van de problemen voor Apple is de toegang tot de Chinese markt. Hoewel Apple al jaren probeert deze grote en sterk groeiende markt te veroveren, lukt dat niet echt. Concurrenten als Huawei hebben daar veel meer succes. Huawei heeft zelfs uitzicht op het verdringen van Samsung van de eerste plaats als het Chinese bedrijf in staat een marktaandeel van 50 procent op de Chinese markt te behalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in