Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple weigert iPhones te ontgrendelen voor FBI

Na de FBI heeft ook de Amerikaanse procureur-generaal William Barr Apple om hulp gevraagd om twee iPhones van een vermeende schutter te ontgrendelen. Apple heeft geweigerd hierbij te helpen, maar zegt wel op andere manieren mee te werken aan het onderzoek.
iPhone-modellen
© Apple
Apple

De iPhones zijn het eigendom van Mohammed Saeed Alshamrani, die in december drie militairen om het leven bracht bij een schietpartij op een vliegbasis in Florida. De FBI kreeg van een rechter toestemming om de inhoud van de telefoons te doorzoeken, maar de beide iPhones blijken met een wachtwoord beschermd te zijn. De opsporingsdienst vroeg vorige week hulp aan Apple bij het ontgrendelen van de twee telefoons.

Nu heeft Barr eenzelfde verzoek gedaan, meldt Buzzfeed News. Apple heeft de verzoeken van de FBI en Barr echter afgewezen. Volgens het bedrijf moet er een achterdeur ontwikkeld worden om het wachtwoord op de telefoons te omzeilen. Maar zo'n achterdeur kan ook in de verkeerde handen vallen.

"We hebben altijd gezegd dat er niet zoiets is als een achterdeur voor alleen de goeie jongens", aldus Apple nu. "Achterdeurtjes kunnen ook misbruikt worden door hen die onze nationale veiligheid en de databeveiliging van onze klanten bedreigen. We zijn ervan overtuigd dat sterke encryptie belangrijk is om ons land en de data van onze gebruikers te beschermen."

Apple en Barr in de clinch

Barr stelt verder dat Apple geen "inhoudelijke hulp" heeft gegeven bij het onderzoek. "Deze situatie geeft perfect weer waarom het belangrijk is dat onderzoekers toegang krijgen tot digitaal bewijsmateriaal als zij een gerechtelijk bevel hebben gekregen. We roepen Apple en andere techbedrijven op om ons te helpen een oplossing te vinden, zodat we de levens van Amerikanen beter kunnen beschermen en toekomstige aanvallen kunnen voorkomen."

Apple zegt op zijn beurt dat het wel heeft meegeholpen bij het onderzoek. "We hebben tijdig en grondig gereageerd op hun vele verzoeken sinds de aanval en doen dat nog steeds", aldus het bedrijf.

"We hebben snel op ieder verzoek gereageerd, vaak binnen een paar uur, en informatie gedeeld met FBI-kantoren in Jacksonville, Pensacola en New York. De verzoeken resulteerden vaak in vele gigabytes aan informatie die we aan de onderzoekers hebben overhandigd. In alle gevallen reageerden we met alle informatie die we hadden."

Eerder verzoek

Het is niet voor het eerst dat de FBI bij Apple aanklopt voor het ontgrendelen van een iPhone. In 2016 vroeg de FBI Apple ook om hulp bij het ontgrendelen van een telefoon. Toen ging het om de iPhone van de terrorist die in San Bernardino veertien mensen doodschoot. Apple weigerde ook toen om de iPhone te ontgrendelen, omdat een te implementeren achterdeurtje in verkeerde handen kan vallen. 

Uiteindelijk wist de FBI de telefoon zonder hulp van Apple te ontgrendelen. De opsporingsdienst schakelde daarvoor hulp in van een derde, onbekende partij. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in