Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: 'We delen geen gegevens met Tencent'

Apple kwam afgelopen weekend wereldwijd onder de aandacht, omdat het bedrijf websitegegevens en IP-adressen van gebruikers door zou sturen naar het Chinese bedrijf Tencent. Apple zegt nu dat dit helemaal niet het geval is.
© Unsplash
Unsplash

Dat Apple gegevens en IP-adressen doorstuurt naar Tencent, bleek uit de privacyverklaring van de browser Safari. Dit was onderdeel van Tencent Safe Browsing, een functie waarmee gecontroleerd wordt of een website die je bezoekt, frauduleus is. 

De Safe Browsing-functie werkt door de URL die je probeert te bezoeken, te controleren tegen een database van bekende frauduleuze websites. Die websites bevatten bijvoorbeeld malware of proberen via phishing gegevens afhandig te maken. De functie werd ooit gemaakt door Google, die het ook voor Safari aanbiedt.

'Verkeerd geïnterpreteerd'

Apple zegt nu dat de functie en de privacyvoorwaarden verkeerd geïnterpreteerd zijn, schrijft ZDNet. Hoewel vroege versies van het Safe Browser-mechanisme wel URL's verstuurden naar de aanbieder van de functie om deze te controleren, is dat nu niet meer het geval. 

Tegenwoordig werken de mechanismen - waaronder die van Google en Tencent - door een kopie van de database naar de browser van een gebruiker te sturen. Vervolgens controleert de browser zelf of de URL voorkomt in deze lokale database. Er wordt dus nooit verkeer van een gebruiker naar een Safe Browsing-provider gestuurd. 

Daarnaast wordt de database van Tencent alleen gebruikt bij apparaten met een regiocode in China, laat Apple weten. De reden hierachter is dat de Chinese overheid Google-domeinen blokkeert binnen China. Daardoor kunnen Chinese gebruikers de database van Google waarschijnlijk niet ontvangen, maar die van het Chinese Tencent wel. Gebruikers in andere delen van de wereld krijgen wel Googles database doorgestuurd. 

Functie uitschakelen

Overigens is het ook mogelijk om het Safe Browsing-mechanisme uit te schakelen. Apple noemt de functie in iOS Fraudulent Website Warning, die in de algemene instellingen van een iOS-apparaat onder Safari te vinden is. 

Staat de functie uit, dan wordt dus niet gecontroleerd of de websites die je wil bezoeken veilig zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in