Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple's Safari-browser stuurt IP-adressen naar Chinees bedrijf

De Safari-browser op iOS-apparaten kan websitegegevens en IP-adressen van gebruikers doorsturen naar Tencent. Dat blijkt uit de privacyverklaring van Safari. Apple zegt dat de datadoorgifte nodig is om frauduleuze websites te herkennen, maar geeft geen details.
Mac OS Sierra

Het is niet duidelijk sinds wanneer de iOS-versie van Safari (iPhone, iPad en iPod) informatie doorstuurt naar Tencent. Apple schrijft daar niets over. Het bedrijf integreerde Tencent Safe Browsing na WWDC 2017 in Safari voor Chinese gebruikers, meldt Engadget. Omdat de Amerikaanse privacyverklaring van Safari nu ook over Tencent rept, lijkt het erop dat de feature in meer landen beschikbaar komt. 

Rigoureuze opt-out

Apple zet Tencent Safe Browsing standaard aan en vraagt geen toestemming van de gebruiker. Dit komt doordat de Tencent-integratie ingebakken is in Apple's Fraudulent Website Warning-feature. Die kun je wel uitzetten door in de algemene instellingen van het iOS-apparaat op Safari te klikken. Als Fraudulent Website Warning uitstaat, controleert Safari niet of websites je die wil bezoeken veilig zijn. Er wordt onder andere gekeken naar mogelijke phishing, spam en malware.

Google doet dit ook

Beveiligingsexpert raden de meeste gebruikers daarom aan de sitebescherming aan te laten. Ze plaatsen wel vraagtekens bij Apple's keuze om - zonder mededeling en toestemming - Tencent te betrekken bij het browsegedrag van iOS-gebruikers. Google controleert al langer websites voor Safari via Safe Browsing, waarbij het heel weinig informatie krijgt over de internetter. Het is niet duidelijk welke informatie Tencent te zien krijgt en wat het met die informatie doet. Tencent werkt regelmatig samen met de Chinese overheid.

Wat Tencent doet

Tencent is een Chinees technologieconcern dat na Google, Amazon en Ebay 's werelds grootste internetbedrijf is. Het verdient veel geld aan de verkoop van computer- en mobiele games, is de eigenaar van de populaire chatapp WeChat en heeft veel aandelen in bedrijven als Tesla en game-uitgever Epic Games. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in