Innovatie & Strategie

Privacy
DuckDuckGo

Apple start search-samenwerking met DuckDuckGo

Apple en DuckDuckGo vinden elkaar in privacyvriendelijke samenwerking voor Maps.

16 januari 2019

Apple en DuckDuckGo vinden elkaar in privacyvriendelijke samenwerking voor Maps.

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo haakt aan op Apple's framework voor plattegrond- en navigatiedienst Maps. Voor zoekopdrachten die betrekking hebben op kaarten en adressen gebruikt DuckDuckGo voortaan Apple Maps. Daarbij deelt het bepaalde persoonsinformatie expliciet niet met Apple, zoals IP-adressen.

DuckDuckGo verklaart dat het opgewonden is over de hechte samenwerking met Apple, "om een nieuwe standaard neer te zetten voor online-vertrouwen". De kleine Google-concurrent gebruikt voortaan plaatsgebonden zoekopdrachten het MapKit JS-framework van Apple. Dit geldt voor zowel mobiel als voor desktopsearch, en omvat de ingebedde kleine plattegrond bij reguliere zoekopdrachten maar ook de grotere, interactieve maps in aparte browsertabbladen.

Versus Google, en Bing

"Als één van de eerste wereldwijde bedrijven die Apple MapKit JS gebruiken, kunnen we gebruikers nu verbeterde adress searches bieden, met aanvullende visuele features, verbeterde satellietbeelden, en continu bijgewerkte plattegronden die al in gebruik zijn op miljarden Apple-devices wereldwijd", verklaart DuckDuckGo in zijn blogpost over de strategische alliantie met Apple.

De Maps-technologie van Apple, dat zich ook openlijk hard maakt voor privacy, vervangt bij DuckDuckGo diens eerdere gebruik van OpenStreetMap, MapBox en zelfontwikkelde software. Die tot op heden gebruikte combinatie met open source technologie zou echter niet de benodigde schaalbaarheid halen, schrijft onder meer TechCrunch. Het kleine DuckDuckGo zou zo dus niet kunnen opboksen tegen concurrenten als het grote Google, maar ook het eveneens kleine Bing van Microsoft.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.