Beheer

IT beheer
Snow Leopard

Apple staakt ondersteuning Snow Leopard van de zomer

© Apple
8 mei 2012
Apple staakt deze zomer de ondersteuning van Mac OS 10.6, waarschuwt Robin Stevens van de dienst Computing Services van Oxford University alvast in plaats van Apple zelf. Want Apple is niet scheutig met waarschuwen. Mac-eigenaren die de groeiende belangstelling van hackers voor het Mac OS serieus nemen, moeten er zelfs rekening mee houden dat hun Mac na een jaar of vijf soms naar de schroothoop kan.

Apple heeft geen beleid gepubliceerd ten aanzien van het onderhouden van oudere versies van zijn besturingssysteem. Maar het heeft de gewoonte om slechts twee versies van zijn besturingssysteem in onderhoud te houden, constateert Stevens. Voor Mac OS 10.5 zijn de laatste patches bijvoorbeeld in juni 2009 gepubliceerd, vlak voor de lancering van versie 10.7. En ook bij eerdere versies was dat patroon te herkennen.

Helft van de Macs na de zomer niet meer onderhouden

Versie 10.8 Mountain Lion van Mac OS X wordt  eind van de zomer verwacht; dat betekent dat rond die tijd de ondersteuning van versie 10.6, ook wel bekend als Snow Leopard, gestaakt wordt. Die versie wordt momenteel nog evenveel gebruikt als versie 10.7, als de statistieken van webanalysebedrijf NetApplications als referentiepunt worden gebruikt. Als oudere versies meegerekend worden, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat eind van de zomer ongeveer de helft van de Mac-eigenaren werkt met een computer waarvan het besturingssysteem niet meer onderhouden wordt.

 

Apple doet het slechter dan Microsoft

Stevens vindt dat de ondersteuningstermijn die Apple biedt, verbleekt bij de ondersteuning die Microsoft zijn klanten biedt. Een koper van een Windows-systeem mag rekenen op een ondersteuning van ten minste 10 jaar; voor Windows XP wordt het zelfs 11,5 jaar, noteert Stevens. Terwijl een Mac-bezitter zijn handen dus dicht mag knijpen bij 4 jaar.  Voor OS X 10.6 wordt het 3 jaar. Daarmee werkt Apple onveilige situaties in de hand. Want waarom zouden klanten geld uitgeven aan een upgrade waar ze zelf geen behoefte aan hebben, en die zoals iedere upgrade op de koop toe tot problemen kan leiden.

Apple laat oudere hardware mordicus vallen

Het probleem klemt des te meer, stelt Stevens, omdat Apple nogal eens oudere hardware eenvoudigweg afschrijft. In versie 10.6 - in 2009 - verviel de ondersteuning van Mac's met PowerPC-processors, die tot 2006 verkocht werden. Versie 10.7 ondersteunt geen systemen met Intel 32-bitprocessor, terwijl de laatste Mac Mini met zo'n processor in augustus 2007 te koop was, en versie 10.8 zal naar verwachting niet meer te gebruiken zijn op MacBooks uit 2008. Eigenaren van zo'n systeem kunnen binnen een jaar of vijf na aanschaf dus in de positie komen dat ze niet eens meer kunnen opwaarderen naar een onderhouden versie van het besturingssysteem, en dat zeker voor privé-eigenaren wel erg kort, constateert Stevens.

Inherente veiligheid Mac OS X valt tegen

Veel eigenaren menen dat het probleem wel meevalt omdat het Mac OS inherent veilig is. Maar dat is een misvatting, stelt Stevens in een tweede blog naar aanleiding van een vloedgolf aan Flashback-aanvallen op de Macs aan Oxford University. De interne beveiligingsmechanismen van het Mac OS waar Apple zich op laat voorstaan, hebben bij die virusaanval akelig gefaald, constateert Stevens. En de antimalwarevoorzieningen die Apple sinds kort heeft ingebouwd zijn nogal bescheiden, en zeker geen vervanging voor installatie van volledige antivirus- en antimalwaresoftware.

Stevens besluit zijn analyse met een oproep aan Apple om langere ondersteuning te bieden voor de afzonderlijke versies van het besturingssysteem, ervoor te zorgen dat er voor zijn hardware ten minste 7 jaar een ondersteund besturingssysteem beschikbaar is, meer duidelijkheid te geven over productplannen, beveiligingsproblemen en patches en vooral ook sneller te patchen.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.