Innovatie & Strategie

Governance
Marco Rubio

'Apple speelt met vuur door Chinese NAND-chips te gebruiken'

Apple probeert ontstane commotie te ontkrachten.

Marco Rubio © Shutterstock Andrew Cline
12 september 2022

Apple probeert ontstane commotie te ontkrachten.

De herkomst van de NAND-chips in de nieuwe iPhone 14 zijn een doorn in het oog bij de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Apple riskeert zware maatregelen door de Chinese chipmaker Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) op zijn lijst met chipleveranciers te houden.

Marco Rubio, de republikeinse vice-voorzitter van de Senate Intelligence Committee haalde samen met partijgenoot Michael McCaul, lid van het House Foreign Affairs Committee, fors uit naar Apple op basis van een artikel waaruit blijkt dat Apple het Chinese Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) onder contract heeft voor de levering van NAND-geheugenmodules. Ars Technica bericht hierover.

"Apple speelt met vuur", waarschuwde Rubio in een artikel in The Financial Times. "Het [bedrijf, red.] weet van de veiligheidsrisico's die aan YMTC kleven. Als het [bedrijf, red.] niet van koers verandert, komt het onder het vergrootglas van de federale overheid zoals het nog nooit eerder heeft meegemaakt. We kunnen geen Chinese bedrijven, eigendom van de Communistische Partij, toelaten in onze telecommunicatienetwerken en miljoenen Amerikaanse iPhones."

Banden met Chinese overheid

De uitbarsting volgt op een onderzoek uit april in opdracht van het White House and Commerce Department naar YMTC. Daaruit bleek dat het chipbedrijf uitgebreide banden heeft met de Chinese Communistische Partij (CCP) en met het Chinese leger. McCaul zei nu tegen The Financial Times dat Apple daadwerkelijk kennis en ervaringen overbrengt naar YMTC die de CCP beter in staat stelt zijn nationale doelen te bereiken.

Ook de Democratische leider in de Amerikaanse Senaat - Chuck Schumer - heeft zijn zorgen geuit over de gang van zaken rond YMTC bij de staatssecretaris van Handel Gina Raimondo, weet Ars Technica van een ingewijde.

Geen paniek, zegt Apple

Apple zegt desgevraagd tegen The Financial Times dat er geen YMTC-producten worden gebruikt in welk Apple-product dan ook. Wel wordt overwogen YMTC in te schakelen voor NAND-chips die gebruikt worden voor iPhones voor de Chinese markt. Maar er zijn geen plannen voor het gebruik van YMTC-chips in iPhones voor markten buiten China. Ook zegt Apple dat alle informatie die op NAND-chips wordt opgeslagen, volledig is versleuteld. Het bedrijf geeft in de krant geen antwoord op de mogelijke transfer van kennis en ervaring naar YMTC die nodig is voor het produceren van de specifieke chips.

Lees meer over
1
Reacties
Blake 12 september 2022 16:22

Brutus shall not kill for Brutus is an honorable man...
Does this go for China too??

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.