Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhones

Apple schrapt topmodel van goedkope iPhone

Mijden van concurrentie met nieuwste modellen.

© Apple
20 september 2021

Mijden van concurrentie met nieuwste modellen.

Apple heeft na het aankondigen van de iPhone 13-reeks stilletjes het topmodel van zijn goedkopere en kleinere iPhone-model geschrapt. De uitvoering van de iPhone SE met 256 GB opslagruimte is niet meer verkrijgbaar bij Apple.

Het instapmodel voor de smartphones van Apple is bij de maker nu alleen nog te koop met een opslagcapaciteit van 64 of 128 GB. Door het model met de meeste ruimte te schrappen, haalt Apple een mogelijke concurrent weg voor de mini-uitvoering van zijn nieuwe iPhone 13. Deze nieuwste generatie iPhones bestaat uit een regulier model, plus de mini-variant daarvan, en een Pro-uitvoering met een grotere Max-uitvoering daarvan.

Onderkant van Apple's bereik

Ondertussen gaan er al wel geruchten rond over een aankomende verversing van de iPhone SE. Dat goedkopere en kleinere model is in 2020 uitgekomen, en zou dus wel weer aan een hardwarematige update toe zijn. Deze upgrade zou op stapel staan voor begin komend jaar, meldt Ars Technica.

De SE staat naast de mini-uitvoering van de iPhone 12, die ook vorig jaar is uitgebracht. De verkoop van deze modellen, die gemakkelijk met één hand zijn te bedienen, is weliswaar goed maar niet uitmuntend. Gecombineerd komen de twee kleinere iPhones uit onderaan de verkoopcijfers van het financieel goed scorende Apple.

Einde voor de mini?

Er gaan dan ook geruchten dat de volgende SE, die dan begin 2022 uitkomt, straks de enige kleine iPhone is. De mini-uitvoering van de iPhone 13 zou de laatste in die lijn zijn. Eerder heeft Apple met de goedkopere c-uitvoering van de iPhone 5 bewust gekozen voor oudere technologie, om de prijs laag te houden én om concurrentie met zijn reguliere modellen te vermijden. Die kleurrijke toestellen uit 2013 waren geen groot verkoopsucces. De in 2016 uitgekomen eerste generatie van de SE is beter aangeslagen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.