Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple schopt 'verouderde' apps uit App Store

Oudere apps voor iOS dreigen over een maand uit de App Store van Apple te worden gezet. De iPhone-maker en uitbater van de enige toegestane appstore voor dat smartphoneplatform heeft appmakers een waarschuwing gestuurd. Dit in het kader van appverbetering, wat neerkomt op updaten.
Apps
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Verschillende ontwikkelaars van iOS-apps melden op social media dat ze zijn aangeschreven door Apple en delen daarbij screenshots van die brief. Het bedrijf meldt in zijn 'App Improvement Notice' dat het bepaalde apps gaat verwijderen uit de App Store. Het gaat om apps die al "een aanzienlijke tijd" niet zijn ge-updated. Dit raakt echter ook games of app-kunstprojecten, die als 'af' zijn te beschouwen en waarvoor dus geen updates nodig zijn.

De klok tikt

Als makers of eigenaren van apps hun oudere apps willen behouden, moeten ze daar nu actie op ondernemen. Apple geeft zijn 'app-klanten' 30 dagen de tijd om hun apps te updaten. Gamemaker en kunstenaar Emilia Lazer-Walker (die als developer advocate in dienst is bij Microsoft) stelt dat het voor haar niet haalbaar is dagen werk te steken in het updaten van wat kleine, gratis games die ze ergens in 2014 heeft gemaakt.

De door Apple vereiste update voor oudere apps moet ingediend worden voor het gebruikelijke keuringsproces door Apple. Die review voor apps én updates daarvoor krijgt al jaren kritiek van developers. Dit is enerzijds kritiek voor de schijnbare willekeur, waarmee de ene app of update wél wordt goedgekeurd en de andere niet.

'Voor beveiliging en kwaliteit'

Anderzijds is er kritiek voor de ondoorzichtige en wisselende tijdsduur die de reviewers in dienst van Apple nodig hebben of nemen voor het keuren van ingediende apps en updates. Soms betreffen dat geheel nieuwe apps of updates die flinke veranderingen brengen. Soms zijn het slechts kleine verbeteringen. Apple keurt apps om de veiligheid maar ook de kwaliteit te waarborgen van het aanbod in zijn online-appwinkel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in