Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple presenteert eerste MacBooks met eigen chipontwerp'

Apple houdt dinsdag een onlinepresentatie waar zeer waarschijnlijk een aantal Macbook-laptops met zogeheten ARM-chips wordt gepresenteerd. Tot nu toe maakte Apple gebruik van chips van Intel.
One More Thing event 10-11-2020
© Apple
Apple

Deze zomer maakte Apple officieel bekend de eigen chips, die het bedrijf al jaren ontwerpt voor de iPhones en iPads, ook in computers te gaan gebruiken. Die chips gebruiken met de ARM-architectuur een ander systeem dan de chips van Intel, die de zogeheten x86-architectuur gebruiken. Dat betekent dat niet alle software zomaar op beide systemen kan werken, maar de nieuwste versie van Apples besturingssysteem MacOS kan dat wel. Ook maakt Apple het mogelijk voor softwaremakers om hun programma's snel aan te passen.

De eerste laptops met de eigen chips worden waarschijnlijk twee MacBook Pro-modellen met schermgroottes van 13 inch en 16 inch. Mogelijk wordt er ook al een nieuwe MacBook Air met een 13 inch-scherm voorgesteld. Verdere geruchten spreken over een kleinere versie van de Mac Pro-desktop en een nieuwe Mac Mini, al is het onduidelijk of die nu al klaar zijn. Apple heeft bekendgemaakt dat de komende twee jaar alle computers die het bedrijf maakt met de eigen chips worden uitgerust.

One more thing

Het is niet de eerste keer dat Apple van soort chips wisselt. In 2005 kondigde het bedrijf aan de toen gebruikte PowerPC-chips in te ruilen voor de Intel-chips. Dat gebeurde onder de noemer One More Thing. Ook nu staat die bekende kreet van Apple-oprichter Steve Jobs op de uitnodiging.

Daarmee verwijst het bedrijf ook naar het drukker dan normale introductieschema. Normaal gesproken nodigde Apple veel journalisten uit op het hoofdkantoor voor een presentatie van zeker anderhalf uur vol met nieuwe producten. Nu er niet gereisd kan worden, heeft Apple die presentatie in drieën gehakt. Zo werden eerst de Apple Watch en iPads getoond en een maand later de iPhones en een kleinere HomePod slimme speaker. Nog een maand later is het dus de beurt aan de computers van het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in