Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Apple

Apple opnieuw koploper in uitgaven aan halfgeleiders

Uitgaven op halfgeleidermarkt namen in 2019 af.

© AG Connect
5 februari 2020

Uitgaven op halfgeleidermarkt namen in 2019 af.

Apple is opnieuw de koploper op de wereldwijde markt van kopers van halfgeleiders. Het bedrijf was goed voor 8,6 procent van de wereldwijde markt, blijkt uit cijfers van Gartner. Diverse fabrikanten van eigen apparatuur hebben in 2019 echter minder uitgegeven aan halfgeleiders, als gevolg van de dalende prijzen voor geheugen. 

Apple heeft vorig jaar de toppositie overgenomen van Samsung, dat drie jaar bovenaan de lijst stond. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet het nu met een marktaandeel van 8 procent doen.

De uitgaven van Apple stegen vorig jaar als gevolg van het succes van zijn wearables, zoals de Apple Watch en de AirPods. Huawei wist ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China zijn derde plaats te behouden. 

Uitgaven dalen

Hoewel de top vijf niet van samenstelling veranderde, zijn hun uitgaven in 2019 wel gedaald, stelt Gartner-analist Masatune Yamaji. Apple zag zijn uitgaven bijvoorbeeld met 12,7 procent dalen ten opzichte van 2018. Voor Samsung wordt zelfs een daling van 21,4 procent gerapporteerd. Alleen Xiaomi zag zijn uitgaven iets stijgen, namelijk met 1,4 procent. Daardoor steeg het Chinese bedrijf ook twee plekken op de lijst, namelijk naar nummer 8.

De belangrijkste reden dat bedrijven in 2019 minder aan halfgeleiders uitgaven, was de scherpe prijsdaling voor geheugenchips. "Geheugenprijzen waren in 2018 extreem hoog en een belangrijk punt van zorg voor veel fabrikanten van originele apparatuur", aldus Yamaji. In dat jaar ging 45 procent van de uitgaven aan chips naar alleen maar geheugen. In 2019 daalde dat naar 39 procent. Tegelijkertijd verbeterden de rekenprestaties van de producten, die betere processors en meer geheugencapaciteit kregen. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.