Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple kraakt Chromebooks voor onderwijs af

Chromebooks zijn populair in het onderwijs, maar zijn volgens Apple eigenlijk niet goed voor onderwijs. De goedkope laptops met Google's browserbesturingssysteem zijn slechts succesvol omdat het goedkope middelen zijn om overhoringen af te nemen. "Als kinderen alleen maar wilt overhoren, dan kan een goedkope laptop dat misschien wel. Maar kinderen gaan daarmee niet succesvol zijn [in hun onderwijscarrière - red.]", beweert Apple-topman Phil Schiller.
ChromeOS laptops
© Google
Google

iPad- en Mac-maker Apple ziet zich in de onderwijsmarkt bedreigd door het oprukken van Chromebooks. Die relatief goedkope apparaten draaien het door Google ontwikkelde besturingssysteem wat vooral een browser biedt. Aanvankelijk was Chrome OS alleen een browserplatform, maar Google heeft het rijke ecosysteem aan Android-apps ontsloten voor Chromebooks. Een van de voordelen van Chrome OS is dat het redelijk dichtgetimmerd is en daarmee veel security voor weinig beheer biedt.

Het beste eruit halen

Daarmee zijn Chromebooks aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de onderwijsmarkt, waar leerlingen een securityrisico kunnen vormen en waar in de regel weinig kennis of budget is voor beheer van devices. Apple's hoogste marketingbaas meent dat Chromebooks daarmee niet per definitie ook geschikt zijn voor onderwijs. In een interview met CNET over de net uitgebrachte nieuwe MacBook Pro haalt Schiller uit naar deze laptopconcurrentie, afkomstig van een veelvoud aan pc-producenten.

Hij prijst de rol van de nieuwste technologie om kinderen te inspireren, te laten leren en in staat te stellen om echt succesvol te zijn. Schiller stelt dat leerlingen daarmee het beste uit zich kunnen halen, en dat Chromebooks daar niet voor voldoen. Dat Chromebooks zijn doorgedrongen in het onderwijs komt volgens hem door de lage prijs en dat ze voor basaal overhoren wel geschikt zijn.

iPads, en 'moedige innovatie'

Alleen is er volgens de marketingtopman van Apple meer nodig voor leren, ontwikkelen, tot bloei komen en succesvol zijn. Domweg standaardproefwerken afnemen, om kinderen te testen op 'stampwerk', is in Schillers ogen te min. Hij stelt dat iPads veel betere middelen zijn voor onderwijs, om kinderen goed voor te bereiden op hun toekomst.

De topman heeft eerder de niet-uitbreidbare Mac Pro van 2013 als 'innovatief' aangeprezen en Apple's schrappen van de hoofdtelefoonaansluiting in iPhones geroemd als 'moedig'. Daar heeft Apple forse kritiek op gekregen, net als op het superdunne vlinder-toetsenbord in zijn MacBooks. Op laatstgenoemde is het bedrijf nu teruggekomen met zijn nieuwe 16 inch MacBook Pro. Op de beperkingen van de zwarte, kokervormige Mac Pro komt Apple eind dit jaar terug met de geheel nieuw ontworpen 'kaasschaaf' Mac Pro die het in juni al heeft geshowd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in