Loopbaan

Carriere
Chromebooks

Apple kraakt Chromebooks voor onderwijs af

Apple: Chromebooks zijn goedkope tools voor domweg afnemen van overhoringen.

© Google
14 november 2019

Apple: Chromebooks zijn goedkope tools voor domweg afnemen van overhoringen.

Chromebooks zijn populair in het onderwijs, maar zijn volgens Apple eigenlijk niet goed voor onderwijs. De goedkope laptops met Google's browserbesturingssysteem zijn slechts succesvol omdat het goedkope middelen zijn om overhoringen af te nemen. "Als kinderen alleen maar wilt overhoren, dan kan een goedkope laptop dat misschien wel. Maar kinderen gaan daarmee niet succesvol zijn [in hun onderwijscarrière - red.]", beweert Apple-topman Phil Schiller.

iPad- en Mac-maker Apple ziet zich in de onderwijsmarkt bedreigd door het oprukken van Chromebooks. Die relatief goedkope apparaten draaien het door Google ontwikkelde besturingssysteem wat vooral een browser biedt. Aanvankelijk was Chrome OS alleen een browserplatform, maar Google heeft het rijke ecosysteem aan Android-apps ontsloten voor Chromebooks. Een van de voordelen van Chrome OS is dat het redelijk dichtgetimmerd is en daarmee veel security voor weinig beheer biedt.

Het beste eruit halen

Daarmee zijn Chromebooks aantrekkelijk voor bijvoorbeeld de onderwijsmarkt, waar leerlingen een securityrisico kunnen vormen en waar in de regel weinig kennis of budget is voor beheer van devices. Apple's hoogste marketingbaas meent dat Chromebooks daarmee niet per definitie ook geschikt zijn voor onderwijs. In een interview met CNET over de net uitgebrachte nieuwe MacBook Pro haalt Schiller uit naar deze laptopconcurrentie, afkomstig van een veelvoud aan pc-producenten.

Hij prijst de rol van de nieuwste technologie om kinderen te inspireren, te laten leren en in staat te stellen om echt succesvol te zijn. Schiller stelt dat leerlingen daarmee het beste uit zich kunnen halen, en dat Chromebooks daar niet voor voldoen. Dat Chromebooks zijn doorgedrongen in het onderwijs komt volgens hem door de lage prijs en dat ze voor basaal overhoren wel geschikt zijn.

iPads, en 'moedige innovatie'

Alleen is er volgens de marketingtopman van Apple meer nodig voor leren, ontwikkelen, tot bloei komen en succesvol zijn. Domweg standaardproefwerken afnemen, om kinderen te testen op 'stampwerk', is in Schillers ogen te min. Hij stelt dat iPads veel betere middelen zijn voor onderwijs, om kinderen goed voor te bereiden op hun toekomst.

De topman heeft eerder de niet-uitbreidbare Mac Pro van 2013 als 'innovatief' aangeprezen en Apple's schrappen van de hoofdtelefoonaansluiting in iPhones geroemd als 'moedig'. Daar heeft Apple forse kritiek op gekregen, net als op het superdunne vlinder-toetsenbord in zijn MacBooks. Op laatstgenoemde is het bedrijf nu teruggekomen met zijn nieuwe 16 inch MacBook Pro. Op de beperkingen van de zwarte, kokervormige Mac Pro komt Apple eind dit jaar terug met de geheel nieuw ontworpen 'kaasschaaf' Mac Pro die het in juni al heeft geshowd.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
4
Reacties
Erwin1 17 november 2019 10:53

Alsof je op een iPad meer kan dan een app installeren.....

Carel van Heugten 15 november 2019 10:30

Typisch Apple dit weer. Het gaat ze niet om het onderwijs, het gaat Apple om de gemiste omzet. Natuurlijk zijn die Chromebooks prima te gebruiken. Maar te vaak is Apple met dit soort arrogante statements weggekomen.

Brendan 15 november 2019 03:21

Chromebooks domineren als betaalbare, makkelijk beheerbare en excellent functionerende middelen voor educatie. iPads kunnen dat niet evenaren.

Peter Mul 14 november 2019 13:31

Ik denk dat de goedkope stevige ChromeBooks, dankzij de keuze van de leraar, uit honderd duizenden gratis en betaalde Apps veel beter geschikt zijn voor het onderwijs dan de zeer dure kwetsbare maar feitelijk garantieloze MacBooks.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.