Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
ìPhone

Apple koopt start-up voor on-device AI

Apple pleegt stille overname van veelbelovende AI start-up.

16 januari 2020

Apple pleegt stille overname van veelbelovende AI start-up.

Apple heeft het jonge bedrijf Xnor.ai overgenomen wat kunstmatige intelligentie maakt die op relatief 'nederige' hardware kan draaien. Hiermee kan machine learning voor bijvoorbeeld beeldherkenning draaien op embedded elektronica zoals camera's, maar eventueel ook AR-headsets. Het overnamebedrag voor Xnor.ai zou zo'n 200 miljoen dollar zijn.

Deze nieuwste aankoop van de iPhone-maker wordt gemeld door GeekWire, die ook het voor Apple bescheiden bedrag van ongeveer 200 miljoen dollar noemt. Het bedrijf van CEO Tim Cook bevestigt noch ontkent de koop. In een reactie aan de pers houdt Apple het bij de standaardverklaring dat het van tijd tot tijd kleinere technologiebedrijven overneemt en dat het daarbij over het algemeen niet zijn intenties of plannen bespreekt.

Mede-oprichter Microsoft

Xnor.ai is in 2017 ontstaan als spin-off van het Allen Institute for Artificial Intelligence. Dat onderzoekscentrum is opgezet door Paul Allen, die ooit samen met Bill Gates de oprichter was van Microsoft. Allen heeft na zijn tijd bij die softwarereus diverse initiatieven ontplooid en ook strategisch onderzoekswerk gefaciliteerd, en gepatenteerd. De tech-topman is eind 2018 op 65-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Apple's inlijving van Xnor.ai geeft de koper de beschikking over AI-tools die specifiek zijn gemaakt voor edge-apparatuur met laag energieverbruik. Veel AI-toepassingen vereisen online-connectiviteit om dan op krachtige cloudsystemen te draaien. Apple's aanwinst brengt on-device AI binnen bij de maker van iPhones, die volgens hardnekkige geruchten ook al geruime tijd werkt aan een eigen bril voor augmented reality (AR). Voor iOS-apparaten als iPhones en iPads heeft Apple al AR-functionaliteit gebracht.

Verhuizing in gang

De site van Xnor.ai is nu beperkt tot alleen de homepage. Achterliggende pagina's met uitleg over de start-up, de ontwikkelde technologie, de mogelijkheden voor AI op zonne-energie, de bedrijfscultuur en contactmogelijkheden zijn offline gehaald. Bij bezoek van GeekWire aan het nabijgelegen kantoor van Xnor.ai heeft de technieuwssite een overduidelijke verhuizing van de start-up waargenomen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.