Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple komt onverwacht snel met eigen coronamelder

Exposure Notifications Express was al enkele dagen geleden beschikbaar gekomen voor een beperkte groep ontwikkelaars die toegang hadden tot de bèta-versie van iOS 13.7. Die testperiode duurt doorgaans wel enkele weken. Nu heeft Apple er voor gekozen de update versneld te verspreiden onder iPhone- en iPad-gebruikers.
apple-google-covid
© Apple
Apple

Exposure Notifications Express is een volgende fase in de samenwerking tussen Apple en Google om het mogelijk te maken courante smartphones en tablets geschikt te maken voor waarschuwingen dat een Covid-19-besmet persoon in de buurt is geweest. In de eerste fase ontwikkelden beide bedrijven een API waarop lokale overheden een app konden bouwen die voldoet aan de heersende wetgeving en beleidsregels.

In de volgende fase is ook software ontwikkeld waarmee de smartphones ook zonder dat de overheidsapp is geïnstalleerd een waarschuwing kunnen geven wanneer er risico op besmetting is geweest. De overheidsapp is dan nog wel nodig om melding te maken van een besmetting.

Apple heeft die notificatiesoftware ingebakken in het iOS-besturingssysteem dat sinds gisterenavond verspreid wordt onder actieve iPhones. Om van de meldingsdienst gebruik te maken moet deze wel worden geactiveerd in de instellingen (opt-in).

Inzet notificaties lokaal gereguleerd

Verder moeten lokale overheden en de gezondheidsautoriteiten zich akkoord verklaren met dit notificatiesysteem, bepalen onder welke omstandigheden er waarschuwingen worden afgegeven en welke vervolgadviezen bij een waarschuwing worden afgegeven. Volgens Ars Technica hebben inmiddels drie Amerikaanse staten zich achter dit notificatiesysteem geschaard. Zes staten hebben al een eigen notificatiesysteem net als 20 landen buiten de VS.

Buiten de invoering van de Exposure Notifications Express bevat iOS 13.7 nog een aantal bugfixes en een aantal nieuwe emoji-stickers en de mogelijkheid in de Files-app om mappen te delen met de iCloud Drive.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in