Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple en Google hebben hun Covid-19-API klaar

De exposure notification API, een gezamenlijk initiatief van Google en Apple om overheden te helpen de Covid-19-pandemie te beteugelen, is de testfase ingegaan.
Apple-corona-google
© CC0 - AG Connect
CC0 - AG Connect

Met de API willen beide bedrijven, die samen vrijwel de volledige markt van smartphones van een besturingssysteem voorzien, het eenvoudig maken voor ontwikkelaars tracing-apps te bouwen die op beide platformen hetzelfde reageren. De apps kunnen gebruik maken van bluetooth low energy (LE) om een inschatting te maken van de afstand die smartphones tot elkaar hebben gehad.

De autoriteiten van verschillende landen hebben elk hun eigen ideeën over hoe zo'n app er uit zou moeten zien en zetten ieder voor zich ontwikkelaars aan het werk om zo'n tracing-app te maken. De API stelt hen in staat op een uniforme manier de bluetooth-gegevens te benaderen. Op Apples iOS kan de app via deze API in ieder geval ook in de achtergrond bluetooth gebruiken, iets wat Apple voor andere apps niet toestaat. De gegevens blijven in principe op het toestel, tenzij de app-bouwers er voor kiezen deze naar een centrale server te sturen voor verdere analyse. De gegevens worden in ieder geval niet met Apple of Google gedeeld.

Bètaversie beschikbaar

Apple en Google hebben nu een voor een beperkt aantal ontwikkelaars toegang gegeven tot bètaversies van een toolset om de app te bouwen en een nieuwe versie van respectievelijk iOS en Android. Ook publiceren beide bedrijven vrijdag een voorbeeld van de code van zo'n app die ontwikkelaars als referentie kunnen gebruiken.

De komende weken wordt de software getest en eventuele fouten gecorrigeerd. Het is de bedoeling dat half mei de definitieve versie van de API wordt uitgegeven, samen met die van de toolsets.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in