Innovatie & Strategie

Personal Tech
MacBook

Apple keurt eigen repareerbaarheid goed

Franse wetgeving dwingt Apple tot zelfkeuring.

1 maart 2021

Franse wetgeving dwingt Apple tot zelfkeuring.

Apple publiceert op zijn website in Frankrijk nu scores voor de repareerbaarheid van zijn producten. Het Amerikaanse bedrijf is hiertoe gedwongen door wetgeving die een jaar geleden is aangenomen. De zelf toegekende scores op basis van eigen criteria wijken soms nogal af van wat een onafhankelijke partij als iFixit oordeelt.

De trend van hechte integratie binnen consumentenelektronica zoals smartphones bereikt in toenemende mate ook laptops. Apple heeft daarin nogal het voortouw genomen, maar bijvoorbeeld Microsoft is met zijn dunne 2-in-1 Surface-tablets gevolgd. Sommige pc-leveranciers komen terug op het vastlijmen en solderen van componenten zoals batterijen, geheugen en SSD-opslag. In het verleden heeft Apple geregeld slechte scores gekregen voor de slechte repareerbaarheid van zijn MacBooks.

Nu in een eigen inschatting doet Apple het niet zo slecht. De Mac-maker is in Frankrijk verplicht tot het vermelden van de mate waarin zijn producten zijn te repareren. Dit in het kader van een anti-afvalwet die begin vorig jaar is aangenomen. De Franse regering wil daarmee het milieu helpen door de circulaire economie te bevorderen. Het gaat daarbij om wegwerpplastic, maar ook om het beter informeren van consumenten en het hergebruiken van producten of componenten daarin.

Een 6,3 of een 1?

Het Amerikaanse reparatiebedrijf iFixit is uitgesproken voorstander van repareerbaarheid en heeft Apple vaak lage tot zeer lage scores gegeven voor ook zijn Macs. In vergelijking met de zelfkeuring voor de Franse markt zijn er opvallende verschillen te zien, merkt technieuwssite The Register op. Zo geeft Apple het 2019-model van de 16 inch MacBook Pro een 6,3 op een schaal van 10, terwijl iFixit die laptop eerder een 1 op een schaal van 10 gaf.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.