Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple-Gestapo jaagt op informatielekken'

De 'geheime dienst' van Apple heet officieel het Worldwide Loyalty Team, aldus Gizmodo. De nieuwssite baseert zijn verhaal op een anonieme bron binnen Apple die alleen als ‘Tom’ wordt aangeduid.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de anonieme Apple-medewerker heeft het bedrijf overal in het bedrijf ‘mollen’, vooral bij afdelingen waar lekken naar de pers worden vermoed. Zodra het team aanwijzingen heeft dat medewerkers loslippig zijn, volgt een inval waarbij de leidinggevende van de afdeling als doorgeefluik voor instructies wordt ingeschakeld.

Medewerkers moeten hun mobiele telefoon afgeven, waarna de inhoud (sms-berichten, foto’s) op een laptop wordt gekopieerd op zoek naar bewijsmateriaal. Tijdens het onderzoek mogen medewerkers niet met elkaar praten en evenmin via hun computers met elkaar communiceren. Iedereen moet een geheimhoudingsverklaring ondertekenen, ook al is dat al eerder gebeurd bij de indiensttreding.

Alles gebeurt op basis van vrijwilligheid, maar wie medewerking weigert kan direct zijn biezen pakken en het gebouw verlaten, geëscorteerd door beveiligers. Wordt bij een medewerker bewijsmateriaal gevonden, dan wordt hij of zij eveneens ontslagen na te zijn bedreigd met een rechtszaak.

Het Worldwide Loyalty Team zou zich ook bedienen van methoden die in meer bedrijven gangbaar zijn, zoals inspectie van e-mail. Een andere activiteit is het verspreiden van valse informatie om te kijken waar die terechtkomt en de ‘hype’ rond toekomstige producten aan te wakkeren. Dit alles nog steeds volgens de anonieme bron van Gizmodo. Het waarheidsgehalte van het verhaal valt moeilijk te verifiëren. Wel is al veel langer bekend dat Apple angstvallig probeert informatie over toekomstplannen en nieuwe producten binnenskamers te houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in