Management

Branche
apple

Apple gaat vermelden welke persoonlijke gegevens apps gebruiken

Techreus geeft gehoor aan oproep ACM

© apple
8 december 2020

Techreus geeft gehoor aan oproep ACM

Apple gaat vermelden welke persoonlijke gegevens apps gebruiken. Die informatie moet binnenkort in de App Store zichtbaar worden voor consumenten. Apple komt met de aanpassing tegemoet aan de oproep van 27 internationale consumententoezichthouders, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Apple heeft op de productpagina's in de App Store een nieuw kopje toegevoegd met informatie over de gegevens die een app verzamelt, in simpele taal en met icoontjes. Het duurt enkele dagen voordat deze update voor alle consumenten zichtbaar is. Google heeft volgens de ACM nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de toezichthouders om ook zo'n update door te voeren.

Consumenten kunnen straks de privacy-informatie meewegen in hun keuze voor een bepaalde app. Dat zou app-aanbieders moeten prikkelen om met elkaar te concurreren op gunstige privacyvoorwaarden, zo redeneert de ACM.

Vergelijken

"Het is voor consumenten van belang dat zij apps in de App Store kunnen vergelijken op essentiële kenmerken, zoals gegevensgebruik. Het kan goed zijn dat een app gratis lijkt, maar dat de app verdient aan het doorverkopen van je persoonlijke gegevens", stelt de ACM. "Het is belangrijk dat consumenten deze informatie hebben vóórdat zij de app gaan gebruiken. Hiermee houdt de consument zelf de regie over zijn privacy." (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.