Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple en Samsung zijn nog grotere chipverslinders geworden

Apple is veruit de grootste afnemer van de halfgeleiderindustrie, blijkt uit nieuwe cijfers van ICT-marktonderzoeker Gartner. De inkoop van chips nam het afgelopen jaar toe met 24 procent. De inkoop van Samsung nam toe met ruim 20 procent.
Cook, ARM-chips
© Apple
Apple

Apple is in zijn eentje goed voor de inkoop van 11,9 procent van alle chips die in 2020 zijn geproduceerd. De maker van onder meer smartphones, tablets en smartwatches wordt op de voet gevolgd door Samsung. Die concurrent verwerkte 8,1 procent van de wereldproductie aan chips in zijn eindproducten. Na Huawei op nummer drie met een aandeel van 4,2 procent, volgen Lenovo (4,1 procent) en Dell Technologies (3,7 procent).

De val van Huawei is voor een belangrijk deel het gevolg van de sancties die de Amerikaanse overheid heeft opgelegd aan het Chinese bedrijf. "Het gevolg daarvan is dat Huawei ook minder smartphones kon produceren. De Chinese markt blijft echter belangrijk voor chipfabrikanten omdat andere smartphoneleveranciers in het gat sprongen dat Huawei achterliet", zegt Masatsune Yamaji, een onderzoeksdirecteur bij Gartner. Hij zegt dat twee belangrijke factoren van invloed waren op de OEM-halfgeleidermarkt: Covid-19 en het handelsconflict tussen de VS en China.

Airpods stuwen chipinkoop

De groei van Apple als afnemer van chips is volgens Yamaji voor een belangrijk deel het gevolg van de populariteit van de Airpods, de draadloze in-ear koptelefoons. Maar ook een opleving in de verkoop van Mac-computers en iPads speelde een rol doordat meer mensen thuis werken en zich ook thuis moeten vermaken.

Samsung profiteerde van de terugval van het Chinese Huawei op de wereldwijde smartphonemarkt. Daarnaast was het Zuid-Koreaanse bedrijf succesvol met de verkoop van solid state drives (SSD) aan datacentra.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in