Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple-CEO hekelt techwet EU

De voorgestelde ontwerpwet van de Europese Unie, de Digital Markets Act, is niet in het belang van gebruikers, zegt Apple-CEO Tim Cook. De aanpassingen aan het juridische raamwerk voor techproducten zouden onder meer de privacy en de veiligheid van iPhones aantasten. Door de wet zou Apple namelijk onder meer gedwongen worden om gebruikers toe te staan software te installeren buiten de App Store van Apple om, het zogeheten sideloading.
Cook, WWDC2020
© Apple
Apple

"Ik kijk naar de technische regelgeving die wordt besproken en ik denk dat er goede onderdelen in zitten. En ik denk dat er ook delen zijn die niet in het belang van de gebruiker zijn", zei Cook woensdag via een videoconferentie op de VivaTech-conferentie in Frankrijk, meldt het Amerikaanse CNBC.

Twee wetsvoorstellen

De Europese Unie heeft eerder dit jaar twee wetten voorgesteld om de macht van grote techbedrijven aan banden te leggen: de Digital Services Act en de Digital Markets Act. De eerste richt zich op de industrie voor online-ads, die door Google wordt gedomineerd. De tweede wet richt zich op bedrijven met grote aantallen klanten, zoals Apple, Google en Amazon. De voorgestelde marktwet stelt regels op die deze bedrijven verplichten hun platformen open te stellen voor concurrenten.

Op dit moment is de App Store van Apple de enige toegestane manier om apps op een iPhone te installeren. Daardoor ligt Apple onder het vergrootglas van toezichthouders, in thuisland de Verenigde Staten maar ook in Europa. Daarnaast worden ook rechtszaken over de appstoremacht van Apple gevoerd door app-ontwikkelaars. Apple beweert dat zijn controle over de App Store zorgt voor apps van hoge kwaliteit en voor het voorkomen van malware.

Versus Android

Cook merkte op dat het marktaandeel van de iPhone in Frankrijk slechts 23 procent is en zei dat het toestaan van sideloading op iPhones zowel de privacy als de veiligheid van gebruikers zou schaden. Hij wees daarbij naar de toegenomen hoeveelheid malware op Android-telefoons ten opzichte van iPhones. Google's Android staat namelijk wel sideloading toe.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in