Innovatie & Strategie

Personal Tech
Apple 1

Apple 1 gebouwd door Jobs en Wozniak onder de hamer

Eerste bod op allereerste Apple-computer zit op 2 ton. 

© John Moran Auctioneers
9 november 2021

Eerste bod op allereerste Apple-computer zit op 2 ton. 

Een originele Apple I-computer die 45 jaar geleden door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak werd gemaakt, gaat dinsdag onder de hamer in veilinghuis John Moran in het zuiden van Californië. Experts verwachten volgens de Los Angeles Times dat het apparaat minstens 500.000 dollar zal opbrengen, omdat het om "de heilige graal" voor verzamelaars van antieke computers en elektronica gaat.

Jobs en Wozniak maakten in de jaren 70 zo'n 200 Apple 1-computers. Vandaag de dag bestaan er nog zestig en twintig daarvan werken nog of kunnen nog hersteld worden. De computer die vandaag geveild wordt, is daar een van.

Kant-en-klare computer

De meeste computers die de twee Apple-oprichters maakten in een garage in het dorp Palo Alto werden verkocht als losse moederborden, zonder scherm, toetsenbord of computerkast. Het exemplaar dat nu geveild wordt, heeft dat alles wel. Het apparaat zit ingesloten in een doos die is gemaakt van het zeldzame koa-hout (afkomstig uit Hawaï). Er zijn slechts een handjevol Apple 1-computers in deze houten omhulsels overgebleven.

Een computerwinkel uit de regio rond San Francisco had destijds vijftig exemplaren van de jonge Apple-oprichters gekocht, maar wist niet dat ze alleen moederborden geleverd zouden krijgen. De winkel maakte toen zelf de houten computerkasten van het destijds goedkope koa-hout en verkocht de computers vervolgens door.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.