Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere Apple 1 computer onder de hamer

Liefhebbers en verzamelaars van Apple kunnen hun hart ophalen; het Amerikaanse veilinghuis RR Auction laat een originele Apple 1 computer onder de hamer komen. Liefhebbers moeten echter wel beschikken over een dikke portemonnee: de verwachte opbrengst van de computer ligt volgens het veilinghuis op enkele tonnen.
Apple 1 veiling
© RR Auction
RR Auction

Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak produceerden vanaf 1976 ongeveer 200 stuks van de Apple 1, waarvan er op dit moment nog ongeveer 60 over zijn en er slechts 8 volledig functioneren. In 2017 werd een andere Apple 1 nog geveild, uiteindelijk wisselde deze computer voor een ton van eigenaar. De huidige veiling moet naar verwachting een veelvoud hiervan opleveren.

De computer die nu onder de hamer komt, is volledig functioneel en gerestaureerd naar de originele staat door Apple-expert Corey Cohen, zo meldt het veilinghuis. De Apple 1 heeft zonder problemen acht uur lang een test afgewerkt en is nog voorzien van het originele toetsenbord.

Byte Shop- editie

De Apple 1 is een zogeheten Byte Shop-uitvoering. In de jaren 70 klopte Steve Jobs, op zoek naar een groter publiek aan bij Paul Terrell, eigenaar van The Byte Shop in het Californische plaatsje Mountain View.

De Byte Shop was een van de eerste personal computerwinkels ter wereld. Met het doel om de computer buiten het rijk van de hobbyist en naar de consument te brengen, stemde Terrell ermee in 50 stuks van de Apple-1-computer te kopen, maar alleen als ze volledig waren gemonteerd. De Apple-1 werd daarmee een van de eerste 'persoonlijke' computers die niet door de eindgebruiker moesten worden gesoldeerd. In totaal produceerden Jobs en Wozniak in een tijdsbestek van ongeveer tien maanden ongeveer 200 Apple-1-computers en verkochten er uiteindelijk 175.

De computer staat te boek als een van de grondleggers van het latere succes van de onderneming, die onlangs de grens van een marktwaarde van 1 biljoen dollar doorbrak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in