Innovatie & Strategie

Datamanagement
trein

App wijst naar zitplek in trein

Slimme data-analyse moet het reizen per trein in betere banen leiden.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Rob Dammers
3 juli 2017

Slimme data-analyse moet het reizen per trein in betere banen leiden.

Het idee voor de nieuwe app vloeit voort uit een wedstrijd onder ns-personeel. Vanaf volgend jaar moet de app actief worden als onderdeel van de Reisplanner-app.

De plannen voor de app kwamen het eerst naar buiten via berichtgeving in De Telegraaf.

De NS heeft inmiddels de ontwikkeling bevestigd. De app maakt gebruik van sensoren die normaal worden gebruikt voor het wegen van goederentreinen. Door ze in te schakelen voor de personenwagons kan met het gemiddelde gewicht van een reiziger een inschatting worden gemaakt hoe druk het in een wagon is.

Die informatie over de verdeling van mensen over de trein wordt zichtbaar gemaakt in de Reisplanner-app zodat wachtenden op het perron zich vast kunnen verdelen om de meeste kans op een zitplaats te maken. reizigers hebben de neiging vlak bij de toegang tot het perron te blijven hangen waardoor de verdeling van  passagiers over de trein verre van optimaal is.

NS probeerde het al eerder

Het is niet de eerste keer dat de NS probeert reizigers te informeren over de verdeling van passagiers in de trein. In 2013 werd gebruik gemaakt van infraroodsensoren om de drukte in de coupé's in te schatten. Het bedrijf stak toen twee miljoen euro in het experiment dat drie maanden duurde op het traject Zwolle - Roosendaal.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.