Overslaan en naar de inhoud gaan

'App Coronamelder voldoet nog niet aan privacyeisen'

De CoronaMelder, de app van het ministerie van Volksgezondheid die gebruikers moet waarschuwen als zij recent in de buurt kwamen van iemand met het coronavirus, voldoet nog niet aan de eisen rondom privacy. Dat stellen onder meer privacy-organisaties Bits of Freedom en Platform Burgerrechten en mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de app onder de loep namen.
Corona waarschuwing, melding
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Meer dan veertig experts formuleerden afgelopen april tien uitgangspunten waaraan zo'n app zou moeten voldoen. Hoewel de app volgens de privacy-organisaties technisch goed is ontworpen en er veel aandacht is voor gebruikersgemak en privacy, schiet deze volgens hen toch nog te kort.

Zij stellen onder meer dat een randvoorwaarde bij de app zou moeten zijn dat een gebruiker zich na een melding direct kan laten testen. Nu in dat geval slechts wordt geadviseerd tien dagen thuis te blijven, noemen de organisaties de meerwaarde van de app "nihil".

Verder hekelen de organisaties dat het ministerie zich bij de bouw van de app "afhankelijk heeft gemaakt van twee dominante techreuzen", Google en Apple. "Zij bepalen hoe de technologie werkt en hebben daarmee grote invloed op de effectiviteit van de app. Zij bepalen ook wanneer de onderliggende code van de CoronaMelder weer wordt weggehaald", aldus Tijmen Wisman van Platform Burgerrechten.

Dinsdag werd de wet over de app aangenomen in de Eerste Kamer. Komende zaterdag wordt hij landelijk geïntroduceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in