Development

Software-ontwikkeling
smartphone app

API-wijziging Facebook nekt Tinder-app

Het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica heeft tot gevolg dat Tinder datingapp niet meer werkt

© Unsplash Rawpixel.com
5 april 2018

Het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica heeft tot gevolg dat Tinder datingapp niet meer werkt

Facebook is duidelijk hard aan het werk om te voorkomen dat de gegevens van zijn abonnees in het vervolg niet meer onbedoeld benaderbaar zijn door derden zoals in het geval van Cambridge Analytica. De Facebook stelt zich echter ook op als identityprovider waarbij gebruikers van andere apps de Facebook-login gebruiken om toegang te krijgen. Soms is dat zelfs de enige mogelijkheid, zoals bij Tinder. Daar ging het gisteren fout.

Veel gebruikers van Tinder die wel zin hadden in een afspraakje, liepen gisteren een virtueel blauwtje op. De Tinder-app logde ze automatisch uit en het was niet meer mogelijk in te loggen, zo bleek uit een klachtenregen op Twitter. De website Select All maakte daar als eerste melding van. Wie probeerde opnieuw in te loggen, kwam in een oneindige loop terecht. De app vraagt eerst om meer Facebook-privileges, maar ook al zijn die gegeven, komt toch de mededeling terug.

De oorzaak bleek te liggen in een van de serie ingrijpende veranderingen aan de API-infrastructuur, die Facebook gisteren aangekondigde en blijkbaar ook gelijk toepaste. Het doel van de wijzigingen is beperkingen op te leggen aan ontwikkelaars zodat zij niet meer ongevraagd bij privacygevoelige gegevens kunnen komen zonder dat de gebruikers daarvan op de hoogte zijn. De aanleiding is het schandaal rond Cambridge Analytica dat gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers had misbruikt.

'Technische problemen'

Tinder en Facebook hebben inmiddels gereageerd op het probleem. Tinder spreekt van 'technische problemen' in een Tweet en raadt gebruikers aan even de webbrowservariant van de dienst te gebruiken in plaats van de app.

Facebook heeft tegenover The Verge aangegeven met Tinder samen te werken aan een oplossing van het probleem dat inderdaad het gevolg is van de wijzigingen in de API.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.