Management

Juridische zaken
wolfsen

AP verzwaart toezicht op gemeente na nieuwe signalen van privacyschending

Na twee jaar AVG nog steeds geen privacybeleid.

Aleid Wolfsen © CC BY 2.0 - Flickr Sebastiaan ter Burg
6 mei 2021

Na twee jaar AVG nog steeds geen privacybeleid.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat haar toezicht op een Nederlandse gemeente de komende periode verzwaren. Dat doet de organisatie vanwege mogelijk onvoldoende bescherming van gegevens van inwoners. De betreffende gemeente wordt verplicht elke drie maanden een uitgebreide rapportage aan de AP te verstrekken.

De zorgen over de gemeente bestaan al langer. De lokale Rekenkamer constateerde volgens de AP dat er na dik twee jaar AVG nog altijd geen privacybeleid was vastgesteld. In hetzelfde rapport werd duidelijk gemaakt dat de onafhankelijkheid en de informatiepositie van de interne toezichthouder onvoldoende zijn geborgd, terwijl dit wettelijke eisen zijn. 

De AP heeft voorafgaand aan het het besluit om in te grijpen tot verzwaard toezicht gesprekken gevoerd met zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur. De burgemeester wist zorgen over de interne toezichthouder echter niet weg te nemen. 

De AP heeft daarom besloten om direct in te grijpen. "Om de (gevoelige) informatie van inwoners te beschermen, is snelheid essentieel. Daarom is besloten voor een interventie die direct ingezet kan worden; het verzwaren van het toezicht. De AP heeft de gemeente gesommeerd om een jaar lang elk kwartaal een voortgangsrapportage te sturen over de maatregelen die de gemeente neemt om aan de AVG te voldoen", zo valt te lezen in het bericht.

Eerste rapportage is aangeleverd

Het doel is dat de gemeente zorgdraagt voor een veilige en betrouwbare verwerking van persoonsgegevens van de inwoners van deze gemeente, aldus de AP. Een nader onderzoek wordt niet uitgesloten. Dat kost echter veel tijd. Inmiddels heeft de gemeente de eerste rapportage aangeleverd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.