Beheer

Security
DJI Mavic 2 drone

Angst voor China zet drones VS aan de grond

Amerikaans ministerie zet Chinese drones aan de grond, vanwege securityvrees.

© DJI
31 oktober 2019

Amerikaans ministerie zet Chinese drones aan de grond, vanwege securityvrees.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt zijn hele vloot van 800 drones aan de grond, met uitzondering van enkele exemplaren die nu dienst doen voor noodtoestanden zoals opsporing van bosbranden of vermiste personen. Reden voor de stopzetting van het gebruik van onbemande vliegende drones (UAV's) is vrees voor securityrisico's. Concreet gaat het om angst voor Chinese spionage en voor cyberaanvallen met behulp van drones die in China zijn geproduceerd of die Chinese componenten bevatten.

Een deel van de drone-vloot van Binnenlandse Zaken in de VS is gemaakt door de Chinese producent DJI. Die fabrikant verklaart zich bewust te zijn van de melding dat overheidsdrones aan de grond zijn gezet, meldt persbureau Reuters. DJI is teleurgesteld over de ban, die is onthuld door The Wall Street Journal. Het Chinese bedrijf gaat verder niet op het Amerikaanse besluit om drones uit de lucht te houden. De rest van de Amerikaanse overheidsvloot aan binnenlandse drones is gefabriceerd door andere Chinese producenten of bevat onderdelen die zijn gemaakt in China.

Afhankelijkheid van China

Het ministerie heeft onder druk van het Amerikaanse Congres de beslissing genomen om het eigen dronegebruik stop te zetten. Het Congres is bezorgd over de toenemende afhankelijkheid van Chinese technologie, met name uit oogpunt van de nationale veiligheid. Twee jaar terug heeft het Amerikaanse leger al gewaarschuwd voor DJI-drones en bepaalde legereenheden gevraagd om die Chinese drones niet langer te gebruiken, stipt The Verge nu aan.

Eerder dit jaar heeft het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) al gewaarschuwd dat vluchtgegevens van Chinese drones doorgestuurd kunnen worden naar China. Deze mogelijke datadiefstal zou Amerikaanse informatie via dronefabrikanten in handen brengen van de Chinese overheid, zo luidt de redenering. De regering van het communistische land legt namelijk strikte regels op aan de eigen bedrijven en burgers om het werk van inlichtingendiensten te ondersteunen. Homeland Security heeft toen geen namen genoemd, maar DJI is goed voor bijna 80 procent van de drones die in de Verenigde Staten en Canada worden gebruikt, stipte CNN aan bij deze onthulling.

Risico-onderzoek en ICT-breed

Het nu aan de grond houden van de drones die het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt, duurt totdat er een onderzoek is geweest. Dit betreft een keuring van de beveiligingsrisico's die de UAV's kunnen vormen voor de Verenigde Staten. Minister David Bernhardt van Binnenlandse Zaken voert een review uit van het droneprogramma van zijn departement. Pas na afronding daarvan staat de bewindsman toe dat drones van Chinese makelij of met Chinese componenten weer worden gebruikt.

In de regel is hedendaagse technische apparatuur gefabriceerd in China of voorzien van componenten uit dat grote productieland. Smartphones, tablets, pc's, servers, netwerk- en telecomapparatuur zijn zo beschouwd allen in meer of mindere mate 'Chinees'. De daadwerkelijke ICT-leveranciers zijn echter niet altijd Chinees (zoals bijvoorbeeld Lenovo en Huawei), maar soms Amerikaans (zoals Apple, Dell, HPE en Cisco) of Zuid-Koreaans (zoals Samsung).

Handelsoorlog

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe Binnenlandse Zaken het beveiligingsrisico van drones gaat onderzoeken, wat de scope van die keuring is, en wanneer de zaak afgerond kan zijn. Ondertussen zijn de de VS en China verwikkeld in een handelsoorlog, met escalerende sancties en het Amerikaanse handelsverbod voor de Chinese telecomfabrikant Huawei.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 05 november 2019 13:56

'Securityrisico's', een soort veiligheidsrisico's, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.