Overslaan en naar de inhoud gaan

Android-ontwikkelaars mogen in EU alternatieve betaalsystemen gebruiken

Europese appmakers kunnen binnen Android ook alternatieve betalingssystemen gaan gebruiken. Dat zegt Google in een blogpost over de plannen voor de toekomst. Ontwikkelaars moeten echter nog wel servicekosten aan Google blijven betalen voor transacties.
Android mascotte
© Google
Google

Het nieuwe beleid gaat gelden voor ontwikkelaars van apps die geen games zijn, aldus Google. Op dit moment moeten deze apps nog het betalingssysteem van Google Play gebruiken. Regels daarover werden afgelopen maart zelfs nog aangescherpt. Apps die toch een ander betalingssysteem gebruiken, worden uit de Play Store verwijderd.

Maar nu zegt Google dus dat dit verandert als gevolg van de Digital Markets Act (DMA). Deze nieuwe Europese wetgeving wordt in het voorjaar van 2023 ingevoerd en brengt strengere regels voor zogeheten 'poortwachters' met zich mee. Dit zijn bedrijven met een marktwaarde van meer dan 75 miljard euro en bedrijven in bezit van een sociaal medium waar maandelijks minimaal 45 miljoen mensen gebruik van maken. 

De poortwachters moeten als de wet ingevoerd is, gaan voldoen aan regels die voor betere en eerlijkere concurrentie tussen digitale platformen moeten zorgen. Daaronder valt dus ook de optie om verschillende betaalsystemen te kunnen gebruiken voor apps. Bedrijven die niet aan de regels voldoen, kunnen boetes verwachten van maximaal 10% van de wereldwijde omzet. Bij herhaalde overtredingen kan de boete oplopen naar 20% van de wereldwijde omzet.

Ontwikkelaars blijven betalen

Google wil met zijn aangepaste beleid vast vooruitlopen op de wet, om te voldoen aan de behoeften van klanten. Apps die binnen Europa alternatieve betalingssystemen gebruiken, worden vanaf nu niet langer uit de Play Store verwijderd. Buiten Europa zijn ze nog wel verplicht het systeem van Google te gebruiken.

Ontwikkelaars moeten echter wel servicekosten blijven betalen voor iedere transactie voor de eerste miljoen dollar die binnen een jaar wordt verdiend. Volgens het bedrijf reflecteren die kosten de "waarde die door Android en Play wordt geboden". De servicekosten worden wel 3% lager dan voorheen, wat betekent dat Google per transactie 12% of minder verdient. Verdient een ontwikkelaar meer dan een miljoen dollar in een jaar, dan worden de kosten verhoogd naar 27%, wat 3% minder is dan de huidige 30%. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in