Overslaan en naar de inhoud gaan

Android gaat app-permissies intrekken

Google gaat functionaliteit uit Android 11 overhevelen naar Android-toestellen vanaf versie 6. Het mobiele besturingssysteem trekt dan permissies in voor apps die een bepaalde tijd niet zijn gebruikt. Het backporten van deze privacyfunctie gebeurt via de appstore-app Google Play. Daardoor krijgen ook oudere smartphones, die geen Android-updates meer krijgen, toch deze nieuwe functie.
Android appstore
© Google
Google

Het automatisch opnieuw instellen van permissies voor apps heeft in Android 11 z'n debuut gemaakt. Het moet voorkomen dat apps die niet langer gebruikt worden op de achtergrond toch data vergaren en doorsturen. Dat zou betekenen dat gebruikers worden gevolgd en gemonitord, zonder dat ze dan 'in ruil daarvoor' gebruikmaken van wat de app te bieden heeft.

Beheerwerk wegnemen

Het overhevelen van deze privacybescherming in Android 11 is vrijdag aangekondigd door Google. De ads-reus wil daarmee gebruikers helpen die zich niet bezighouden met het beheer van hun apps en de permissies die daaraan ooit gegeven zijn. De automatische reset volgt volgens Google als een app "enkele maanden" niet is gebruikt.

Gebruikers van apparaten met oudere Android-versies krijgen deze beheerhulp van Google vanaf december dit jaar. De functionaliteit wordt dan automatisch ingeschakeld op Android-versies vanaf 6.0 (codenaam Marshmallow). Gebruikers kunnen de functie zelf in- of uitschakelen.

Uitzonderingen

Google hanteert wel enkele uitzonderingen op het automatisch intrekken van permissies voor bijvoorbeeld toegang tot data zoals locatie of adresboek. De uitzonderingen gelden onder meer voor beheer-apps, die bedrijven gebruiken voor toestellen die zij verstrekken of die zij toestaan onder een BYOD-beleid (Bring Your Own Device). Daarnaast kunnen app-developers via een melding aan gebruikers vragen om de automatische reset voor specifieke apps te blokkeren, geeft Google aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in