Innovatie & Strategie

Privacy
Amsterdam

Amsterdam test privacyvriendelijker alternatief voor DigiD

Amsterdammers kunnen zich aanmelden voor test met IRMA-app. 

Prinsengracht Amsterdam © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Steve Parker
13 november 2020

Amsterdammers kunnen zich aanmelden voor test met IRMA-app. 

De gemeente Amsterdam is een test gestart met de IRMA-app, een alternatief voor DigiD waarmee burgers kunnen inloggen bij de gemeente. Met IRMA geven inwoners van de stad echter alleen de strikt noodzakelijke persoonsgegevens vrij, waardoor het een meer privacyvriendelijke optie is. 

IRMA werd ontwikkeld door de Digital Security-groep van de Radboud Universiteit en het Privacy and Identity Lab PI.lab. Het bijzondere van de app is de focus op privacy: gebruikers vullen hun persoonsgegevens in en bepalen vervolgens zelf welke gegevens zij (moeten) delen. Zo kunnen Amsterdammers via de app bewijzen dat ze 18 jaar of ouder zijn, zonder dat ze hun geboortedatum hoeven te delen. Ook kunnen inwoners van de stad delen dat ze in een bepaalde buurt wonen, terwijl het exacte woonadres geheim blijft. 

Volgens de gemeente wordt de kans op fraude met persoonsgegevens met de app een stuk kleiner. Daarmee is de IRMA-app een "mooie stap naar een meer gebruiksvriendelijke en veilige online dienstverlening", stelt de stad.

Vooralsnog gaat het echter alleen om een test. Of de IRMA-app definitief in wordt gevoerd, hangt af van de invoering van de wet Digitale Overheid. Met die wet wordt de komst van nieuwe apps voor identificatie mogelijk gemaakt. Deze wet is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer behandeld worden. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.