Management

Juridische zaken
Amsterdam

'Amsterdam moet afzien van Microsoft-cloud en kiezen voor Europees alternatief'

'Gemiste kans om geen voortrekkersrol te pakken.'

Prinsengracht Amsterdam © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Steve Parker
4 oktober 2022

'Gemiste kans om geen voortrekkersrol te pakken.'

De Amsterdamse raadsleden Elisabeth IJmker (GroenLinks) en Itay Garmy (Volt) begrijpen niet dat gemeente Amsterdam voor zijn cloudstrategie in dienst gaat met Microsoft. Het staat lijnrecht tegenover het beleid, schrijven ze in een ingezonden opinie bij Het Parool.

De raadsleden halen in hun open brief de kritiek aan die staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) kreeg toen ze de cloudstrategie voor Nederland presenteerde, waar experts gehakt van maakten. Bij gemeente Amsterdam is onlangs precies dezelfde keuze gemaakt.

Garmy en IJmker noemen het een gemiste kans dat Amsterdam er dan voor kiest in zee te gaan met een van de monopolisten binnen de techwereld. “In plaats van te investeren in privacyvriendelijke Europese alternatieven kiest Amsterdam ervoor om de gegevens van Amsterdammers uit te leveren aan een Amerikaanse techgigant. En dat terwijl er serieuze risico’s kleven aan het gebruik van commerciële clouddiensten op het gebied van privacy, cyberveiligheid en afhankelijkheid.”

GoodCloud

De gemeente had een voortrekkersrol kunnen pakken, zo betogen de raadsleden. Een keuze voor een duurzame cloud zoals Leafcloud, die minder energie zou gebruiken dan die van Big Tech, of denk het Nederlandse GoodCloud, een platform dat gebruikmaakt van opensourcesoftware, waren volgens Garmy en IJmker betere keuzes geweest.

Door samenwerking met andere gemeenten of de VNG hadden deze alternatieve clouds zich verder kunnen ontwikkelen, vinden de raadsleden. “Laat Amsterdam zijn voortrekkersrol herpakken en kiezen voor verantwoorde technologie. Laten we investeren in privacyvriendelijke Europese alternatieven en ons losmaken van Big Tech. Zo geven we als hoofdstad ook een duidelijk signaal aan het kabinet.”

Het recente besluit van de regering om overheidsgebruik van commerciële clouds toe te staan, onder strikte voorwaarden, wordt afgekraakt door experts. Naast een door AG Connect gesproken hoogleraar en de Nederlandse grondlegger van de Apache-opensourcestichting uiten ook twee andere deskundigen forse kritiek op deze wijziging in het cloudbeleid van en voor de Rijksoverheid.

4
Reacties
Otto Redegeld 04 oktober 2022 13:45

@pietertje spijker op zijn kop. Toen Corona-crisis uitbrak gelijk politici allemaal zoom geinstalleerd op hun apparaten. En maar roepen voor de buhne over open source etc. Alsof dat gratis is. Dan verkoop je je ook aan een bedirjf dat die kennis in huis heeft. En als er 1 bedrijf zijn cloudveiligheid op orde heeft is het Microsoft wel. Daar kan je als gemeentelijke of Nederlandse overheid nooit tegenop. Zeker niet met de salarissen die de overheid betaald aan zijn ICT-ers. Maar ja Amsterdam moet weer voorop lopen natuurlijk.

Bert Klomp 04 oktober 2022 12:15

We laten ons allemaal de "cloud" in frommelen.
Maar het zijn uiteindelijk gewoon slimme marketing trucjes om je een eeuwigdurend abonnement te laten afsluiten, waardoor je volledig afhankelijk van de leverancier bent geworden. Het is veel lucratiever om een jaar abbonement op Office365 te verkopen dan eenmalig een licentie. Maar uiteindelijk is dat abonnement vele malen duurder.
En iedereen denkt dat de "cloud" de heilige schaal is.

Pietertje 04 oktober 2022 12:04

Is er dan een Europees alternatief? Voor zover ik weet heb je in een contract met MS de mogelijkheid om je gegevens enkel in Europese datacenters op te slaan. Ach, sign of the times, wat slogans roepen maar niet weten waar het over gaat. En ondertussen maar whatsappen en hun status op facebook en linkedin bijwerken...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.