Development

Apps
Verkeerslichten

Amsterdam laat automobilist met stoplicht communiceren

Hoe lang nog voordat het groen wordt?

© Shutterstock
18 december 2015

Hoe lang nog voordat het groen wordt?

Automobilisten in de regio Amsterdam kunnen binnenkort vanuit hun auto communiceren met het stoplicht. Via bijvoorbeeld de smartphone of andere applicaties in de auto krijgen ze dan door hoe lang ze nog voor een rood licht moeten wachten.

Ook kunnen bestuurders zo doorkrijgen op welke snelheid ze moeten rijden om een "groene golf op maat'' te krijgen.

De proef volgend jaar is onderdeel van een project van de Metropoolregio Amsterdam om het verkeer beter te laten doorstromen met behulp van nieuwe en slimme toepassingen. Voor het hele project wordt 10 miljoen euro uitgetrokken.

De 'intelligente kruispunten' kunnen de wachttijden verkorten, is de gedachte. Door verkeerslichten te voorzien van geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën krijgen weggebruikers individueel advies op basis van actuele informatie.

Een ander experiment is een informatiedienst voor het gebied rond de Amsterdam ArenA, waarmee bezoekers een reisadvies op maat krijgen en tegelijk met hun ticket een parkeerplaats kunnen boeken. De proeven duren tot eind 2017 en worden daarna geëvalueerd. De ambitie is de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met 10 procent in te korten.

De Metropoolregio is een samenwerkingsverband van 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Stadsregio Amsterdam.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.