Management

Netwerken
Touria Meliani

Amsterdam kritisch op uitrol 5G-internet

De aanleg van 5G-infrastructuur heeft grote gevolgen voor de stad.

Touria Meliani © CC0- Gemeente Amsterdam
17 september 2019

De aanleg van 5G-infrastructuur heeft grote gevolgen voor de stad.

Amsterdam wil aanpassingen zien in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-internet. In de hoofdstad moeten hiervoor naar schatting tienduizend extra zenders komen.

Dat heeft grote gevolgen voor het straatbeeld en leidt ook tot bezorgdheid over gezondheidsrisico's, schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Ook heeft de wethouder vragen bij de kosten en risico's die de aanleg met zich meebrengen en die voor een groot deel voor rekening lijken te komen van de gemeenten. De invoering van 5G heeft bovendien grote gevolgen voor de infrastructuur in de stad, zoals de bereikbaarheid tijdens de aanleg van duizenden kilometers glasvezel in de al overvolle ondergrond.

Steden zoeken elkaar op

Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel, dat volgens de wethouder niet een op een volgens de Europese richtlijn gevolgd hoeft te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico's draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte. Ook stelt ze voor de rekening van de uitrol niet neer te leggen bij gemeenten die hiervoor niet voldoende draagkracht hebben.

Verder wil Meliani dat duidelijk wordt hoe om te gaan met de zorgen over de gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling door de forse toename van nieuwe zendapparatuur. Dit alles moet worden vastgelegd in een nieuw antenneconvenant, schrijft de GroenLinks-wethouder.

De komst van 5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Zo moet het de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en slimme apparaten. In Nederland werken onder meer KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile aan 5G.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Erwin1 18 september 2019 15:10

En overigens, al die 'Small Cells' kunnen met 'Meshing' technieken ook zonder kabels aangesloten worden op het netwerk, doordat deze Small Cells draadloos communiceren met hun grote broers op de zendmast. Valt dus allemaal wel mee denk ik zo.

Erwin1 18 september 2019 15:06

Je kan toch ook extra antennes plaatsen op de reeds bestaande masten, en ook de bestaande glasvezels gebruiken ? Ook al transporteren die nu slechts gigabit netwerk, daar kan je met apparatuur makkelijk ook 10GB overheen jagen. Kan me niet voorstellen dat 10GB per mast onvoldoende zou zijn voor alle 5G klanten. Als alle 4G Data momenteel over 1GB lijntjes kan, dan kan alle 5G data ook wel over een 10GB lijn. Snap ook niet over 'dat de kosten en risico's bij de gemeenten terecht komen'. Daar kan je juist goede contracten voor maken. Zelfs kan je de drie grote providers dwingen van gezamelijke infrastructuur gebruik te maken. Laten we eerlijk zijn, als grote stad heb je echt wel de macht in handen, want de providers willen heel erg graag aanleggen, dus kan je als stad er voor zorgen dat dat op jouw voorwaarden gebeurt. Dus niet piepen, maar starten met het opzetten van die voorwaarden.

mark111 17 september 2019 14:36

Ik denk dat 5G gewoon weer een verkooptruc is om weer nieuwe produkten te kunnen verkopen zelfs brussel wil het niet! dat moet toch te denken geven....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.