Innovatie & Strategie

Amsterdam en Helsinki maken algoritmes inzichtelijker
Amsterdam gaat gebruik van algoritmes in register opnemen.
Amsterdam gaat gebruik van algoritmes in register opnemen.
Amsterdam komt samen met de Finse hoofdstad Helsinki met een register dat het gebruik van algoritmes in kaart brengt. De twee steden zijn hiermee de eersten ter wereld, maakte de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad) bekend.
"Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad", zei de wethouder in haar toespraak op het Next Generation Internet Summit. "Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register."
'Als een recept'
In de aankondiging geeft de gemeente Amsterdam een basale uitleg: "Een algoritme is als een recept: het is een vooraf bepaalde set regels of stappen die de computer volgt. Data, oftewel gegevens, zijn de ingrediënten van het algoritme. Met algoritmen kun je veel sneller ingewikkelde taken uitvoeren waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is."
Daarbij legt de gemeente uit dat het algoritmen gebruikt bijvoorbeeld bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur. "Maar er kleven dus ook nadelen aan algoritmen. Door fouten in de data kunnen ze discriminatie en oneerlijkheid in de hand werken. We letten er daarom goed op dat algoritmen mensen gelijk behandelen, open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers." Het register moet duidelijk laten zien waar en hoe de gemeente algoritmes gebruikt.
Nieuws! Amsterdam en Helsinki lanceren het eerste algoritmeregister ter wereld. Algoritmen worden steeds belangrijker voor onze stad en we vinden dat iedereen het recht heeft om te weten welke we gebruiken en hoe ze werken. Leer de algoritmen kennen: https://t.co/Yo8dcnCcL8 pic.twitter.com/nCF1bgh9Pi
— touria (@touriameliani) September 28, 2020
Klinkt als een papieren tijger.
In de stijl van cookie popups (met alleen maar NADELEN, en overigens uitgeschakeld).
Waar ongetwijfeld een of andere bureaucraat weer APETROTS op is.