Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam en Helsinki maken algoritmes inzichtelijker

Amsterdam komt samen met de Finse hoofdstad Helsinki met een register dat het gebruik van algoritmes in kaart brengt. De twee steden zijn hiermee de eersten ter wereld, maakte de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad) bekend.
gemeente Amsterdam
© gemeente Amsterdam
gemeente Amsterdam

"Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad", zei de wethouder in haar toespraak op het Next Generation Internet Summit. "Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register."

'Als een recept'

In de aankondiging geeft de gemeente Amsterdam een basale uitleg: "Een algoritme is als een recept: het is een vooraf bepaalde set regels of stappen die de computer volgt. Data, oftewel gegevens, zijn de ingrediënten van het algoritme. Met algoritmen kun je veel sneller ingewikkelde taken uitvoeren waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is."

Daarbij legt de gemeente uit dat het algoritmen gebruikt bijvoorbeeld bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur. "Maar er kleven dus ook nadelen aan algoritmen. Door fouten in de data kunnen ze discriminatie en oneerlijkheid in de hand werken. We letten er daarom goed op dat algoritmen mensen gelijk behandelen, open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers." Het register moet duidelijk laten zien waar en hoe de gemeente algoritmes gebruikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in