Overslaan en naar de inhoud gaan

Volgend jaar strengere regels voor overheidsalgoritmes

De overheid kijkt vanaf 2021 scherper naar de impact van algoritmes, om te voorkomen dat burgers slachtoffer worden van digitale systemen van de overheid. Ook komen er duidelijkere richtlijnen waar de algoritmes aan moeten voldoen. Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) tijdens een debat over digitalisering gezegd.
Tweede Kamer, vergadering
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

Volgens Knops ontwikkelt de Technische Universiteit Eindhoven plannen waarmee programmeurs betere algoritmes kunnen ontwikkelen. Ook gelden volgend jaar de toetsingskaders waarmee de Algemene Rekenkamer algoritmes beoordeelt. Daarin zijn onder andere het bewustzijn op de risico's en de bescherming van de privacy opgenomen.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over de problemen die algoritmes bij de overheid kunnen veroorzaken. Zo maakte de reclassering gebruik van een systeem om recidive te voorspellen, dat burgers mogelijk op grond van ras benadeelde. Ook werd eerder het anti-fraudesysteem SyRi (Systeem Risico Indicatie) stopgezet, omdat niet duidelijk was op welke basis burgers als fraudeur werden aangewezen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven verzuchtte woensdag nog weinig grip te hebben op de huidige algoritmes die de rijksoverheid gebruikt. Hij wil een meldplicht voor nieuwe algoritmes bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Nevin Özütok (GroenLinks) wilde weten of ook bestaande programma's opnieuw tegen het licht worden gehouden. De staatssecretaris zei "het gevoel van ongemak te delen" en wil verder inzetten op transparantie van de programma's.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in