Innovatie & Strategie

Analytics

Amerikaanse toezichthouder waarschuwt voor Internet of Things

8 januari 2015
De voorzitter van de Federal Trade Commission (FTC) waarschuwt voor het toenemende gevaar dat hackers zich toegang verschaffen tot privésituaties en -gegevens.

Edith Ramirez, voorzitter van de FTC, ziet 2015 als een keerpunt in wat zij als 'home hacking' omschrijft tijdens haar toespraak op de CES 2015. Op deze expo en conferentie in Las Vegas is veel aandacht voor de mogelijkheden van het internet der dingen, ook voor de beveiliging daarvan. Er is zelfs voor het eerst een onderdeel Personal Privacy and Cyber Security Marketplaces ingericht voor aanbieders van technologie op dit gebied.

Ramirez waarschuwt dat de overige hallen vol staan met een overdaad aan producten die verbinding maken met het internet of de smartphone. "Of je ze nu leuk vindt of gek, ze vormen een risico voor veiligheid en privacy", hield ze haar publiek voor "en ondermijnen daarmee het consumentenvertrouwen." Meer specifiek noemde ze

  • de ongebreidelde registratie van persoonlijke informatie, gewoontes, locaties en fysieke conditie over een langere tijdsduur.
  • het onverwachte gebruik van consumentengegevens die uit smart cars, smart devices en smart cities vloeien
  • de verhoogde beveiligingsrisico's die het Internet of Things teweeg brengt.

Binnen afzienbare tijd zullen veel, misschien wel alle, aspecten van ons dagelijks leven digitaal worden geobserveerd en opgeslagen, stelt zij. Dat vat met gegevens bevat een weelde aan informatie die, wanneer op de juiste manier aan elkaar gekoppeld, een zeer persoonlijk en afschrikwekkend compleet beeld van ieder van ons kan opleveren. "Ik vraag me af of we het risico moeten nemen met gevoelige consumentengegevens voor het geval dat een bedrijf daar op een gegeven dag een waardevolle toepassing voor ontdekt."

Ramirez pleit voor 'security by design', het minimaliseren en anonimiseren van privacygevoelige dataverzamelingen en een verbetering van de transparantie over wat er met de gegevens gebeurt. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.