Management

Juridische zaken
Huawei

Amerikaanse rechter veegt aanklacht Huawei tegen VS van tafel

Huawei heeft geen grond om overheid VS aan te klagen.

© Huawei Huawei
19 februari 2020

Huawei heeft geen grond om overheid VS aan te klagen.

Een Amerikaanse rechter heeft de aanklacht van Huawei aan het adres van de Amerikaanse overheid van tafel geveegd. Huawei klaagde de overheid aan vanwege een gedeeltelijk inkoopverbod van Huawei-producten door overheden in het land. De Chinese fabrikant stelde dat het verbod ongrondwettelijk is. Maar volgens de rechter heeft Huawei geen gronden om de overheid aan te klagen. 

De VS stelden het gedeeltelijke inkoopverbod in 2018 in. Volgens die wet mogen federale agentschappen en hun contractanten geen Huawei-apparatuur en -diensten aanschaffen. De Amerikanen zijn bang dat de Chinese overheid via apparatuur van de fabrikant kan spioneren. 

Huawei heeft die aantijgingen altijd ontkend. In maart vorig jaar spande het dan ook een rechtszaak aan om het verbod aan te vechten. Volgens het bedrijf is het verbod ongrondwettelijk.

Een Amerikaanse rechter is het dus niet met Huawei eens, schrijft Reuters. Volgens de rechter heeft het Congres binnen de grenzen van zijn macht gehandeld. De rechter was het niet met Huawei eens dat het verbod te breed was. Ook is de rechter er niet van overtuigd dat de wet bestaande en toekomstige contracten van Huawei schaadt. 

Huawei teleurgesteld

De Chinese fabrikant zegt in een reactie teleurgesteld te zijn in het verlies in de rechtbank. "Hoewel we het grote belang van nationale veiligheid begrijpen, biedt de aanpak van de Amerikaanse overheid met de 2019 NDAA (de wet waar het om gaat, red.) een vals gevoel van bescherming, terwijl het de grondwettelijke rechten van Huawei ondermijnt. We blijven verdere juridische opties overwegen", aldus een woordvoerder tegenover Reuters.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de overheid tevreden is met de uitspraak. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.