Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse rechter veegt aanklacht Huawei tegen VS van tafel

Een Amerikaanse rechter heeft de aanklacht van Huawei aan het adres van de Amerikaanse overheid van tafel geveegd. Huawei klaagde de overheid aan vanwege een gedeeltelijk inkoopverbod van Huawei-producten door overheden in het land. De Chinese fabrikant stelde dat het verbod ongrondwettelijk is. Maar volgens de rechter heeft Huawei geen gronden om de overheid aan te klagen.
Huawei logo op World mobile Congress 2019
© Huawei
Huawei

De VS stelden het gedeeltelijke inkoopverbod in 2018 in. Volgens die wet mogen federale agentschappen en hun contractanten geen Huawei-apparatuur en -diensten aanschaffen. De Amerikanen zijn bang dat de Chinese overheid via apparatuur van de fabrikant kan spioneren.

Huawei heeft die aantijgingen altijd ontkend. In maart vorig jaar spande het dan ook een rechtszaak aan om het verbod aan te vechten. Volgens het bedrijf is het verbod ongrondwettelijk.

Een Amerikaanse rechter is het dus niet met Huawei eens, schrijft Reuters. Volgens de rechter heeft het Congres binnen de grenzen van zijn macht gehandeld. De rechter was het niet met Huawei eens dat het verbod te breed was. Ook is de rechter er niet van overtuigd dat de wet bestaande en toekomstige contracten van Huawei schaadt. 

Huawei teleurgesteld

De Chinese fabrikant zegt in een reactie teleurgesteld te zijn in het verlies in de rechtbank. "Hoewel we het grote belang van nationale veiligheid begrijpen, biedt de aanpak van de Amerikaanse overheid met de 2019 NDAA (de wet waar het om gaat, red.) een vals gevoel van bescherming, terwijl het de grondwettelijke rechten van Huawei ondermijnt. We blijven verdere juridische opties overwegen", aldus een woordvoerder tegenover Reuters.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de overheid tevreden is met de uitspraak. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in