Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse bedrijven verkopen grootschalig data zwangere vrouwen

Bedrijven uit de Verenigde Staten hebben gezamenlijk bijna 3 miljard profielen gebouwd van ‘actief zwangere’ vrouwen en vrouwen die producten gerelateerd aan zwangerschap kopen. De gegevens worden te koop aangeboden op internet, zo blijkt uit onderzoek.
immune infected
© Shutterstock
Shutterstock

The Register meldt dinsdag dat er meer dan 32 bedrijven - ook wel ‘makelaars’ genoemd - aan het licht zijn gebracht die de identiteiten en profielen van zwangere vrouwen verkopen. De koper krijgt daarbij alle tools in handen om de vrouwen specifieke advertenties te tonen.

De gegevens van de vrouwen zijn meestal 'geanonimiseerd', zo schrijft The Register. Maar door de gecombineerde gegevens kunnen mensen worden toch worden geïdentificeerd op basis van hun verblijfplaats, achtergrond en gewoonten.

Dat de gegevens te koop worden aangeboden kan bovendien, in het licht van het besluit van een recent besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof, risico’s met zich meebrengen. In sommige staten in de Verenigde Staten is abortus illegaal. De data kunnen tegen door wetshandhavers tegen deze personen gebruikt worden.

Datamakelaars 

"Datamakelaars zoeken naar elke hoek om geld te verdienen op basis van de gegevens die ze bezitten. Als ze besluiten hun kennis van iemands huis en familieleden te combineren met gegevens over de gezondheidszorg, kunnen ze gemakkelijk de punten verbinden om individuen die abortus willen te identificeren”, vertelt de Amerikaanse privacy-expert Lynn Raynault aan The Register. De bedrijven hebben volgens haar geen respect voor privacy van het individu.

Uit het onderzoeksrapport, in handen van The Register, wordt duidelijk dat bronnen van de datahandelaars onder meer bestaan uit zelfingevulde enquêtes, geolocaties, downloads van mobiele apps, openbare registers, social-mediagegevens, aangekochte producten via internet en de eigen interne gegevensanalyse. Het bedrijf AlikeAudience is één van de genoemde bedrijven. Het verkoopt gegevens van ongeveer 61 miljoen iOS-gebruikers die in een "zwangerschaps- en moederschapsfase" verkeren.

Een ander bedrijf, Quotient, beweert gegevens te verkopen van 9,6 miljoen gebruikers van iPhone- en Android-apparaten die naar verluidt zwangerschapstests en anticonceptiemiddelen voor vrouwen hebben gekocht. Het zou directe toegang hebben tot gegevens over welke soorten producten, anticonceptie en anderszins, klanten coupons downloaden en vermoedelijk kopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in