Innovatie & Strategie

Infrastructuur
AMD EPYC

AMD claimt grootste marktaandelen sinds jaren

AMD boekt procenten winst met marktaandelen voor servers, desktops en notebooks.

© AMD
6 februari 2019

AMD boekt procenten winst met marktaandelen voor servers, desktops en notebooks.

Intel-concurrent AMD is op de goede weg terug. De weggezakte processorproducent weet zijn vorig jaar geboekte groei vol te houden, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Mercury Research. Op notebookgebied is het marktaandeel bijna verdubbeld, op de desktopmarkt is bescheiden groei bereikt, en op servergebied is er sprake van verviervoudiging van het marktaandeel. Dit zijn voor AMD nieuwe hoogtes sinds eind 2013 voor notebooks, en eind 2014 voor desktops en voor servers.

AMD haalt de cijfers van Mercury Research aan voor het vierde kwartaal van 2018. In die boekhoudperiode heeft de processorproducent zijn marktaandelen in de sleutelmarkten van notebooks, desktops en servers over de gehele linie zien groeien, zij het in wisselende mate. Zo zijn notebooks met AMD-processors gegroeid van 6,9 procent marktaandeel in het vierde kwartaal van 2017 naar 12,1 procent in het slotkwartaal van afgelopen jaar. Desktops daarentegen zijn in diezelfde tijdsspanne licht gegroeid: van 12,0 procent naar 15,8 procent.

Servers, netwerk, storage

Op servergebied boekt AMD de grootste groei, hoewel het daar ook het kleinste marktaandeel had en heeft. Eind 2017 hadden servers met AMD-processors een mager marktaandeel van 0,8 procent. Eind 2018 is dat uitgekomen op 3,2 procent, wat mede te danken is aan grote afnamedeals door cloudgiganten als AWS, Baidu en Ali Cloud. Bovendien is de markt voor serverprocessors (in traditionele servers maar ook in back-end hardware als netwerkapparatuur en storagesystemen) een lucratieve markt.

AMD merkt nog op dat Mercury Research voor servermarktaandeel x86-processors meeweegt in alledrie die categorieën 'serverhardware'. Onderzoeksbureau IDC telt alleen traditionele servers voor zijn metingen van de 1P- en 2P-servermarkt. De processorproducent heeft IDC's telling plus marktinschatting (total addressable market, TAM) van 5 miljoen units gebruikt om een eigen inschatting te maken van zijn marktaandeel op 'puur' servergebied. Het komt dan uit op ongeveer 5 procent voor het vierde kwartaal, aldus AMD in zijn persbericht hierover.

Groeiversnelling

De door AMD geboekte groei lijkt bovendien in een stroomversnelling te zitten. Zo is het marktaandeel op servergebied niet alleen verviervoudigd ten opzichte van een jaar eerder, het is verdubbeld van het derde naar het vierde kwartaal van vorig jaar. De marktaandelen voor desktop- en notebookprocessors hebben elk redelijke groeispurten gehad in de laatste helft van 2018.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.