Development

Cloud
Amazon

Amazon WorkSpaces werkt via WPS beter ook bij matig internet

Nieuw protocol verbetert gebruik desktop-as-a-service.

3 augustus 2021

Nieuw protocol verbetert gebruik desktop-as-a-service.

Amazon introduceert het WorkSpaces Streaming Protocol (WSP) voor WorkSpaces Web Access. Het protocol is met name bedoeld voor gebruikers van zijn desktop-as-a-service met een minder stabiele internetverbinding. WSP werd begin dit jaar aangekondigd en is al beschikbaar in Amazons Windows- en macOS-programma's. 

WSP levert volgens Amazon een stabielere verbinding met de WorkSpace van de gebruiker, oftewel de desktop-as-a-service. Het protocol staat los van de WorkSpace zelf en analyseert via Amazons AWS-servers in real-time wat er moet gebeuren om de WorkSpace-verbinding goed te houden als de internetverbinding verslechtert.

Amazon noemt onder andere het aanpassen van de encoding en codecs, schrijft Tweakers

Mogelijkheden en beperkingen 

Amazon presenteerde WSP eerder dit jaar en integreerde het protocol al in zijn programma's voor Windows en macOS. Daar komt nu de browser bij, vanaf een apparaat met Windows, macOS of Linux. Een aandachtspunt is dat WSP alleen werkt voor op Windows gebaseerde WorkSpaces. Amazon biedt ook WorkSpaces met virtuele Linux-machines aan, maar dit type desktop-as-a-service ondersteunt (nog) geen WSP. Amazon biedt geen virtuele macOS-machines aan.

WSP is wel geschikt voor technisch ingewikkelde toepassingen als het gebruik van een webcam. 

Desktop-as-a-service

Het Amazon WorkSpaces-programma is gericht op het bedrijfsleven en laat medewerkers een Windows- of Linux-desktopomgeving gebruiken. Die omgeving draait op een virtuele machine met de servers in Amazons AWS-datacenters. Er worden geen gebruikersgegevens op fysieke apparatuur opgeslagen. De desktop-as-a-service is daarom handig om gebruikers vanaf verschillende apparaten te laten werken en veiliger dan een 'echte' computer, redeneert Amazon. Systeembeheerders kunnen WPS inschakelen als zij een nieuwe WorkSpace aanmaken. 

Concurrentie van Microsoft

De introductie van WSP voor Amazons WorkSpaces komt op een belangrijk moment. Microsoft kondigde gisterenavond namelijk een vergelijke desktop-as-a-service aan onder de naam Windows 365. Deze dienst zal ook via de browser te gebruiken zijn en wel vanaf Windows, macOS, Linux en Android. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.