Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Vestager

'Amazon weer in antitrustvizier van Europa'

Brussel zou op punt staan om formeel onderzoek te openen naar webwinkelgigant Amazon.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
16 juli 2019

Brussel zou op punt staan om formeel onderzoek te openen naar webwinkelgigant Amazon.

De Europese Commissie gaat formeel onderzoek doen naar webwinkelgigant Amazon, vanwege mogelijk misbruik van verkoopgegevens van concurrenten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Amazon zou de data van andere onlineverkopers die gebruikmaken van zijn platform aanwenden om daar zelf voordeel uit te halen. Het Amerikaanse bedrijf kan daar bijvoorbeeld informatie over populaire producten uit distilleren of welke doelgroepen wat voor producten kopen.

Vooronderzoek loopt al

Brussel doet sinds vorig jaar al een voorlopige studie naar de kwestie. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) hintte er al meerdere keren op dat de zaak waarschijnlijk extra onderzoek vereist. Dat zou nu inderdaad het geval zijn, zo weet persbureau Bloomberg te melden. Zowel Amazon als de Europese Commissie wilde niet reageren op het bericht.

Voor Amazon zou het de derde keer zijn dat Brussel het bedrijf op de korrel neemt. Er speelde al een onderzoek naar belastingafspraken die het bedrijf maakte met Luxemburg. Dat land moest vervolgens 250 miljoen euro terugvorderen van de webwinkelreus vanwege een onrechtmatige belastingdeal uit 2003. Er loopt nog een beroepszaak. In een mededingingszaak over e-books in 2016 kreeg de Amerikaanse retailer uiteindelijk geen boete.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.