Management

Carriere
Brainstorm

Alternatief kennisdelen: leren door te proberen via hackathons

Hackathons bieden goede manier om nieuwe vaardigheden uit te proberen.

25 november 2020

Maar liefst 60 procent van de IT’ers vindt opleidingsmogelijkheden erg belangrijk voor de tevredenheid in werk, zo bleek eerder dit jaar uit de Salary Survey. Maar naast de traditionele opleidingen en cursussen zijn er ook andere– en misschien wel leukere en effectievere – manieren om nieuwe kennis op te doen. Een hackathon kan bijvoorbeeld een uitkomst bieden om nieuwe vaardigheden te leren en te oefenen, vertelt Samantha Mekić, business & projectmanager bij HackathonFactory in de derde aflevering van deze serie over alternatief kennisdelen.

Iedereen die de film The Social Network heeft gezien, heeft al een beeld bij hackathons: een stel IT’ers komt samen in een ruimte en probeert al pizza-etend en Red Bull-drinkend pijlsnel een oplossing in elkaar te hacken. Deze uit Silicon Valley overgewaaide hackathons – die vaak een dag of een heel weekend in beslag nemen – bestaan nog steeds. En ze blijken een goede manier te zijn om kennis te delen en te oefenen met nieuwe vaardigheden.

Dat heeft deels te maken met dat een hackathon een veilige omgeving is bijvoorbeeld een nieuw aangeleerde programmeertaal uit te proberen. Deelnemers hebben dan ook vaak een meer open mindset wat kennisoverdracht bevordert, merkt Mekić. “Een hackathon organiseer je alleen als je aan de slag wil met innovatie, niet als je het wiel al uitgevonden hebt en het op een specifieke manier wil doen. Daardoor komen mensen best open minded naar een hackathon toe. Ze weten dat er een open space en een safe space is waar ze aan de slag kunnen met nieuwe ideeën”, vertelt ze.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!