Management

Carriere
Serious gaming

Alternatief kennisdelen: effectiever leren met serious gaming

Serious gaming vereist wel enige voorbereiding.

11 november 2020

Maar liefst 60 procent van de IT’ers vindt opleidingsmogelijkheden erg belangrijk voor zijn tevredenheid in het werk, zo bleek eerder dit jaar uit de Salary Survey van AG Connect en Berenschot. Maar voor het volgen van een opleiding of cursus is lang niet altijd geld of tijd. Gelukkig zijn er ook andere – en misschien wel leukere en effectievere – manieren om nieuwe kennis op te doen. Serious gaming kan bijvoorbeeld voor betere resultaten zorgen dan traditionele cursussen, vertellen professor Joost Raessens van de Universiteit Utrecht en neurowetenschapper Marcia Goddard van serious gaming-studio &Ranj in de tweede aflevering van deze serie over alternatief kennisdelen.

Nieuwe vaardigheden aanleren is belangrijk in de IT-wereld. Wie niet bijblijft, is immers al snel niet meer relevant. Maar juist het aanleren van die nieuwe vaardigheden kan erg eng zijn. Wat als je een fout maakt? Welke gevolgen heeft dat? “Dat is geen modus waarin je makkelijk kunt leren”, zegt Goddard.

Dit probleem kan gelukkig eenvoudig opgelost worden door de werknemer uit de echte wereld te halen en hem of haar in een spelwereld te zetten waar fouten geen grote gevolgen hebben. “In zo’n spelwereld is het juist een uitdaging als iets niet lukt of als je iets nieuws moet leren. Dat is hetzelfde uitgangspunt als bij gewone games: het is niet de vraag óf je doodgaat, maar hoe vaak je dood bent gegaan voor je een spel uitspeelt. Je kunt dus experimenteren met nieuwe dingen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!