Overslaan en naar de inhoud gaan

Alsnog boeteverlaging voor chipskartel met Philips

Het gerecht van de Europese Unie verlaagt de geldboete die in 2014 aan het Duitse Infineon was opgelegd voor ongeoorloofde kartelafspraken met onder meer Philips. De boete gaat met bijna 6 miljoen euro omlaag naar 76,8 miljoen euro. Het gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, oordeelt dat Infineon minder ongeoorloofde kartelcontacten had dan destijds werd onderzocht en bewezen.
Infineon TLF 4277
© Infineon
Infineon

De Europese Commissie beboette destijds vier chipproducenten voor in totaal 138 miljoen euro vanwege deelname aan een kartel op de markt van smartcardchips. Philips, Infineon, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Japanse Renesas wisselden tussen 2003 en 2005 informatie uit over prijzen, klanten, contractbesprekingen en productiecapaciteit. Het ging over chips in onder meer mobiele telefoons, bankpassen en paspoorten.

Philips had beroep verloren

Renesas stelde Brussel op de hoogte van het kartel en hoefde daarom geen boete te betalen. Samsung moest ruim 35 miljoen euro afrekenen, Philips 20 miljoen euro. De hoogste boete was met bijna 83 miljoen euro voor Infineon. Dat bedrijf ging samen met Philips in beroep. In 2018 verwierp het hof het beroep van Philips; de boete voor die chipmaker bleef in stand. De zaak van Infineon werd echter terugverwezen naar het gerecht om te beoordelen of de hoogte van de opgelegde boete wel redelijk was.

Nu wordt geoordeeld dat dit niet het geval was en de boete is dus naar beneden bijgesteld. Philips ziet in de verlaging van de boete voor Infineon geen aanleiding om zelf weer juridische stappen te zetten. "Voor ons blijft het dossier gesloten", laat een woordvoerder weten. Philips verkocht zijn chipdivisie al in 2006 onder de naam NXP Semiconductors aan een groep investeerders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in