Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
industriële robot

Alphabet start spin-off Intrinsic voor robotsoftware

Focus ligt op software voor industriële robots

industriële robot © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Garry Knight
26 juli 2021

Focus ligt op software voor industriële robots

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft de nieuwe spin-off Intrinsic opgericht die zich richt op de ontwikkeling van software voor industriële robots.

Wat Intrinsic precies gaat bouwen en voor wie, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het bedrijf zich op software zal richten en niet zelf robots zal bouwen. In een blog meldt Wendy Tan White, de CEO van het splinternieuwe bedrijf, dat Intrinsic software wil ontwikkelen die robots “makkelijker in het gebruik, goedkoper en flexibeler” moet maken.

Replicant

Google is al jaren gecharmeerd van robots maar heeft daar nog geen noemenswaardige successen in geboekt. Zo kocht het in 2013 binnen een half jaar 7 bedrijven op in dit segment, waaronder Schaft en Boston Dynamics. Die werden onder de naam Replicant samengevoegd. Dat heeft door de jaren heen geen opmerkelijke producten opgeleverd. Onderdelen van Replicant werden verkocht danwel gesloten. Dat zou zijn gekomen doordat robots moeilijk te produceren zijn en weinig winst opleveren. Maar ook zou meespelen dat Andy Rubin, de CEO van Replicant, in 2014 moest vertrekken wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag, aldus de New York Times.

Machine learning

Google richt zich tot nu toe met zijn robotprojecten op het gebruik van machine learning om robots te leren objecten te manipuleren zonder directe supervisie. Daar lijkt Intrinsic op voort te borduren. Tan White, die al jaren bij Alphabets R&D-lab werkte: “De laatste jaren heeft ons team uitgezocht hoe je industriële robots de mogelijkheden kunt geven om te voelen en te leren en automatisch aanpassingen kunt laten doen terwijl ze taken afronden zodat in meer settings en toepassingen kunnen werken.” Daarbij is software getest die onder meer technieken gebruikt als automatische perceptie, deep learning, het plannen van beweging en simulatie.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.