Beheer

Datamanagement
Alliander maakt IoT-databeheerplatform open source

Alliander maakt IoT-databeheerplatform open source

Er komen steeds meer apparaten in het netwerk die niet goed met elkaar communiceren.

10 februari 2020

Er komen steeds meer apparaten in het netwerk die niet goed met elkaar communiceren.

Netbeheerder Alliander draagt het platform Open Smart Grid Platform (OSGP) over aan de stichting LF Energy. Deze open source coalitie heeft tot doel de energiesector koolstofvrij te maken door opensourcetechnologie. OSGP is een Internet-of-Thingsplatform waarmee netbeheerders, zoals Alliander, data kunnen verzamelen en slimme apparaten in het net kunnen bewaken, besturen en beheren. Binnen de open source coalitie wordt het platform toegevoegd aan het project Grid eXchange Fabric (GXF).

In grote lijnen wordt GXF gebruik als een generieke verbindingslaag om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen voor analyse en assetmonitoring. Alliander gebruikt het bijvoorbeeld om in Nederland de openbare straatverlichting te beheren. Ook andere netbeheerders gebruiken het platform, bijvoorbeeld voor het beheer van microgrids.

Dataverzameling

Netbeheerder hebben de afgelopen jaren apparatuur aan het stroomnet toegevoegd die via IoT-sensoren data verzamelt. Zo hopen ze beter inzicht te krijgen in de prestaties van de infrastructuur. Daarnaast komen er nog miljoenen anderen apparaten het netwerk op, zoals slimme meters. Elk van die apparaten hebben andere tools en processen nodig voor een goede interoperabiliteit. Het doel van het GXF-project is om de complexiteit en bijkomende onderhoudskosten te verminderen door een generieke methode te ontwikkelen om data te extraheren.

“De tools die nodig zijn om het elektriciteitsnet efficiënter en beter te maken, zijn beschikbaar. We ondervinden op wereldwijde schaal echter integratieproblemen. Netbeheerders hebben behoefte aan een methode om door de ruis van verschillende datatoegangsprotocollen heen te brengen om zo de inzichten van apparaten rechtstreeks te verkrijgen”, zegt directeur Dr. Shuli Goodman van LF Energy.

Alliander is sinds oktober lid van het LF Energy en is het eerste lid. Het is de eerste bijdrage die het levert aan de stichting. GXF is het zevende project van de stichting.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.