Development

Windows
Windows 10

'Álle Windows-apps gaan werken op ARM-processors'

Windows zou emulatielaag krijgen om x64-apps te draaien op ARM-tablets.

© Microsoft
14 november 2019

Windows zou emulatielaag krijgen om x64-apps te draaien op ARM-tablets.

Microsoft werkt naar verluidt aan het dichten van het gat tussen Windows 10 op sommige tablets en Windows 10 op andere apparaten. Het gaat om het verschil tussen in app-compatibiliteit tussen ARM-devices, zoals Microsofts eigen nieuwe Surface Pro X, en reguliere Windows-systemen met Intel- en AMD-processors. De Pro X is net als zijn vroege soortgenoten beperkt tot 'ouderwetse' 32-bit Windows-applicaties (voor x86-chips), naast 32- en 64-bit ARM-apps.

In recensies van de Surface Pro X is het ontbreken van veel hedendaagse apps al opgemerkt als minpunt. Die nieuwe tablet van Microsoft bevat namelijk een 64-bit ARM-processor en kan dankzij een x86-vertaalslag wel reguliere Windows-programma's draaien maar is daarbij beperkt tot 32-bit apps. Veel Windows-applicaties zijn de afgelopen jaren in 64-bit uitvoeringen uitgekomen, waarbij voorgaande 32-bit versies nogal eens zijn achtergelaten. Die worden dan niet meer doorontwikkeld, of zelfs niet meer onderhouden door de developers.

Niet 'volledig' Windows

Terwijl de Pro X wel is uitgebracht als Windows-tablet, is het eigenlijk geen 'volledige' Windows-machine. Hetzelfde geldt voor de ARM-apparaten die Microsoft-partners als HP en Asus begin vorig jaar hebben uitgebracht. Ook die Windows-systemen zijn kritisch ontvangen door reviewers. In de bijna twee jaar sinds het uitkomen van die apparaten is Microsoft er nog niet in geslaagd om compatibiliteit met x64-apps te realiseren.

Daar wordt op de achtergrond echter wel hard aan gewerkt, weet Neowin te onthullen op basis van ingewijde bronnen. Microsoft maakt een emulatielaag die dan x64-apps draait met daaronder de ARM-uitvoering van Windows 10. Het is echter niet bekend wat de status is van dat werk. Neowin speculeert dat de emulatie in de lenterelease van 2021 zou kunnen komen.

Wachten op Qualcomm?

Het wachten is mogelijk niet alleen op software-ontwikkelwerk van Microsoft, maar ook op processorvooruitgang van ARM-chipreus Qualcomm. Emulatie kost in de regel namelijk wel wat prestatievermogen. Het kan dus zijn dat een bepaalde ondergrens aan processorkracht is vereist, waardoor ARM-hardware voorlopig de vertragende factor kan zijn. Apple heeft ooit met zijn processoroverstap van PowerPC (PPC) naar Intel eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt en daarbij prestatieterugval meegemaakt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.