Beheer

Juridische zaken
Web.

Alle handtekeningen voor referendum sleepnetwet bij Kiesraad

Meer dan genoeg handtekeningen

Nicolas Picard © Unsplash
16 oktober 2017

Meer dan genoeg handtekeningen

Alle handtekeningen voor een raadgevend referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zijn binnen bij de Kiesraad. De laatste stapel - zo'n 15.000 - werd maandag ingeleverd, aldus Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers.

In totaal zetten meer dan 407.000 mensen een krabbel voor een volksraadpleging over de zogenoemde Sleepwet. Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of er ten minste 300.000 geldige steunbetuigingen zijn, de drempel voor een raadgevend referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.

De aanvragers spreken van 'de Sleepwet', omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.