Innovatie & Strategie

Cloud
Alibaba Cloud

Alibaba Cloud krijgt voet aan de grond in de Benelux

Xebia Group eerste consultancy- en trainingspartner van Alibaba Cloud in Benelux.

Alibaba © Alibaba
18 december 2019

Xebia Group eerste consultancy- en trainingspartner van Alibaba Cloud in Benelux.

Alibaba Cloud heeft voet aan de grond gekregen in de Benelux. De Chinese cloudaanbieder heeft Xebia Group aangesteld als consultancy- en trainingspartner in België, Nederland en Luxemburg. Daarmee moeten organisaties in deze drie landen toegang krijgen tot één van de grootste cloudplatformen ter wereld.

Alibaba Cloud behoort wereldwijd tot de vier grootste cloudaanbieders, maar is in China de grootste. In Europa is het bedrijf echter nog niet erg actief. "Je merkt dat ze hier nog wat zoekende zijn", vertelt Walter van der Scheer van de Xebia Group. Met de samenwerking met de Xebia Group moet daar verandering in komen, in ieder geval in de Benelux.

"We werken al met de meeste cloudproviders samen, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en het Google Cloud Platform." Maar met die platformen is de markt in China niet goed gerepresenteerd. "We kunnen de markt dus nog niet afdekken", aldus Van der Scheer. Dat was voor de Xebia Group dan ook een belangrijke reden om met Alibaba Cloud in zee te gaan. 

Maar Alibaba Cloud is een Chinees bedrijf en Chinese bedrijven liggen de afgelopen tijd behoorlijk onder vuur vanwege zorgen rondom spionage door de Chinese overheid. "Alibaba Cloud is in de Benelux nog behoorlijk onbekend en onbemind, ook vanwege veiligheid", beaamt Van der Scheer. "Maar wij zijn daar eens goed ingedoken en dat valt heel erg mee. De beveiliging is vergelijkbaar met die van andere cloudproviders."

Eerste stap naar China

Alibaba Cloud kan volgens Van der Scheer een interessante partij zijn voor organisaties die de stap naar China willen maken. "Bedrijven die hun content in China beschikbaar willen maken, maar die content daar niet hosten, hebben vaak last van vertragingen bij het laden van de content. Wil je in China actief worden, dan is het dus goed om de content ook daar te hosten. Dat kan nu via Alibaba Cloud", aldus Van der Scheer. Bovendien heeft Alibaba een Cloud Enterprise Network, waarmee het mogelijk is om een verbinding van en naar China op te zetten. Met het Cloud Enterprise Network kunnen bijvoorbeeld datacentra in verschillende regio's met elkaar verbonden worden.

"Daarnaast is Alibaba Cloud goedkoper. Het is een Chinees bedrijf, wat betekent dat het wel 30 tot 40 procent goedkoper kan zijn dan een Amerikaans alternatief." Daardoor kan de provider volgens de Xebia Group een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die werken met een multicloudstrategie. Het platform is namelijk ook erg schaalbaar, weet Van der Scheer.

"Alibaba heeft ieder jaar enorm veel verkeer tijdens Singles Day, maar dat handelen ze schijnbaar moeiteloos af." Dit jaar zette de Alibaba Group maar liefst 38,4 miljard dollar om in 24 uur tijd, schreef TechCrunch destijds. Binnen de eerste 68 seconden was er al voor 1 miljard dollar aan goederen verkocht via het e-commerceplatform van het bedrijf.

Ondersteuning bij transformatie en groei

De bedoeling is dat Alibaba Cloud en de Xebia Group samen organisaties gaan helpen bij de inzet van de diensten van de cloudprovider voor digitale transformatie en internationale groei. Daartoe heeft Xebia Group een eigen groep van Alibaba Cloud Specialisten opgezet, waar de eerste Alibaba Cloud Most Valuable Professional van de Benelux, Léon Rodenburg, ook onderdeel van uitmaakt. 

De Xebia Group en Alibaba Cloud hebben naar eigen zeggen al diverse organisaties geholpen. "Dat waren bijvoorbeeld software-platformen die hun SaaS-producten in China beschikbaar willen maken en retailers die hun producten in China willen verkopen", aldus Van der Scheer. Welke organisaties dat precies zijn, kan hij niet zeggen.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 02 januari 2020 15:54

Zou ik vooral doen, mijn data in CHINESE handen leggen.

Nummer 1 in bedrijfsspionage, censuur, hacking, sabotage, ...?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.