Loopbaan

Juridische zaken
Uber

'Algoritme-ontslag door Uber schendt Europese privacywet'

Vandaag nieuwe aanklacht ingediend in Amsterdam tegen ontslag door Uber-algoritmes.

Uber © Flikr - CC By 2.0 Mark Warner
26 oktober 2020

Vandaag nieuwe aanklacht ingediend in Amsterdam tegen ontslag door Uber-algoritmes.

Vervoersbedrijf Uber wordt nu door vier Britse en Portugese chauffeurs ervan beschuldigd de Europese privacybeschermingswet AVG te schenden door algoritmes te laten bepalen welke chauffeurs worden ontslagen. In de aanklacht stellen zij dat een ontslagbeslissing niet geautomatiseerd mag worden genomen. Uber ontkent dat zijn algoritmes beslissen wie er wordt ontslagen. Eind juli is ook al een zaak hierover begonnen.

De nieuwe rechtszaak tegen Uber is aangespannen door drie Britse en één Portugese chauffeur die werkten voor Uber. Zij zouden zijn ontslagen nadat Ubers algoritmes hadden uitgewezen dat ze zich schuldig maakten aan 'frauduleuze activiteiten', meldt de NOS. De vier ontkennen dat ze hebben gefraudeerd en vechten hun ontslag dus aan.

Wel/geen rol voor mens

In hun aanklacht stellen de drie Britten en hun Portugese collega dat er geen sprake is van 'betekenisvolle menselijke tussenkomst' bij Ubers procedures voor ontslag. Dat is volgens zowel de Britse als ook de Europese wet wel vereist: een mens moet meer dan slechts het advies van een algoritme volgen. Het Amerikaanse Uber heeft zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam, waar deze nieuwe zaak van Uber-chauffeurs nu aanhangig is gemaakt.

Eind juli hebben twee Britse chauffeurs een rechtszaak aangespannen tegen het taxiplatform om inzage te krijgen in de algoritmen die Uber gebruikt bij besluiten over hun. De Uber-app beslist miljoenen keren per dag wie welke rit krijgt, inclusief wie leuke ritten krijgt en wie korte ritjes krijgt, heeft hun advocaat toen gesteld. Het bedrijf gebruikt gegevens om profielen van taxichauffeurs samen te stellen, maar voor de chauffeurs is onduidelijk hoe dit precies gebeurt en wat de invloed is van zo’n profiel op de ritten die ze krijgen toegewezen.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.